VELIKE PROMJENE U 2024.

Planirate u mirovinu iduće godine? Stižu nova pravila oko ulaska, pogledajte što se mijenja

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Nova godina donosi brojne novosti za hrvatske građane

Velike promjene od iduće godine vezane su uz žene koje planiraju u mirovinu. Naime, od iduće godine mijenja se dob za umirovljenje žena, za odlazak i u starosnu i u prijevremenu mirovinu, piše Net.hr.

Prema važećim zakonima trenutačna dob za umirovljenje žena je 63 godine i tri mjeseca, iako žene u Hrvatskoj mogu ostati u radnom odnosu do 65 godina.

To se mijenja iduće godine pa dobna granica za umirovljenje žena raste za tri mjeseca. Žene će mirovinu moći kada navrše 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža.

Izjednačavanje umirovljenja

Inače, ove će se promjene događati svake iduće Nove godine pa sve do 1. siječnja 2030. godine, a kada će se izjednačiti dob za umirovljenje žena i muškaraca.

Bez obzira na dob za odlazak u starosnu mirovinu, žene ako žele mogu raditi i dulje nakon stečenih uvjeta za odlazak u mirovinu. To donosi veću mirovinu, ali i bonifikaciju za svaki mjesec duljeg rada koja iznosi 0,45 posto mjesečno za maksimalnih pet godina, što je 27 posto.

Da bi se ostvarila bonifikacija potrebno je imati najmanje 35 godina staža, piše mirovina.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari