SJEDNICA VLADE

Video | Plenković: ‘Do 1. travnja neće rasti cijene struje i plina. Poduzet ćemo mjere, analiziramo koje’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

‘Razgovaramo i o smanjenju stope PDV-a kada je riječ o plinu, Vlada o ovome vodi računa’, kazao je premijer

Vlada je održala sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na kojoj se govorilo o nizu novih nacrta zakona, ali i o situaciji s koronavirusom.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković, prenose RTL Vijesti

Premijer je govorio o posjetu Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te zahvalio zdravstvenim djelatnicima koji rade u Dalmaciji s obzirom na veliko širenje koronavirusa.

Premijer je kazao da su obišli i gradilište Pelješkog mosta koji će biti dovršen u idućih 15 dana.

“Taj veliki suverenistički projekt povezivanja hrvatskog teritorija pred krajem i da ćemo ovu sezonu moći na sam jug Hrvatske korištenjem Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Na taj način Hrvatska postaje autodestinacija što je dobro za turizam i gospodarstvo”, kazao je.

Komentirao je i sastanak s Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH.

“Održao sam sastanak s Izetbegovićem o suradnji Hrvatske i BiH, pripremi sjednice Vlade i Vijeća ministara BiH, zadnjim razgovorima koji će uslijediti u vezi izmjena izbornog zakona i osiguravanju ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda”, kazao je te dodao da žele surađivati s BiH.

Premijer je govorio i o rastu cijena.

“Situacija s energentima, moramo vrlo jasno kazati kako su i svijet i Europa pogođeni rastom cijena. Prosječan rast cijene struje u proteklih mjeseci je 27 posto na razini EU, a plina 40 posto. Hrvatski je tu iznimka, poduzeli smo mjere gdje smo ograničili cijenu goriva i druge mehanizme koje smo poduzeli kako porast cijena koji je prisutan ne bi doživio refleksiju u Hrvatskoj. Ono što su naši prijatelji u EU osjetili naši građani nisu. To se mora znati. Do 1. travnja, do kraja sezone grijanja cijene struje i plina neće se mijenjati. Stanje na tržištima nije povoljno i Vlada kroz Ministarstvo gospodarstva ili druge resore analizira stanje i gleda koje mjere će poduzimati kako bi prevenirali drastične cjenovne skokove”, kazao je.

“Razgovaramo i o smanjenju stope PDV-a kada je riječ o plinu, Vlada o ovome vodi računa”, kazao je premijer.

Govoreći o epidemiji, Plenković je kazao da otkad je omikron dominatana da se situacija ne smiruje.

“Omikron se širi sve brže. Milijun i pol dnevno od tri milijuna slučajeva u svijetu otpada na Europu. WHO je prognozirala da bi u iduća dva mjeseca omikron mogao zaraziti pola stanovništva. Premda je zarazan, čini se da izaziva blaže simptome. Međutim, smrtnost od virusa generalno i dalje ostaje visoka, osobito tamo gdje se brzo širi, a procijepljenost nije dovoljna. U Hrvatskoj u proteklih 7 dana imamo više od 48.600 sluačjeva zaraze, to je najveći broj u protekle dvije godine. To je duplo više nego što je bilo prije dva tjedna. Danas je broj preminulih u Hrvatskoj premašio prag od 13 tisuća ljudi. Ta činjenica je važna zbog tog da se dnevni ritam cijepljenja usporava”, kazao je premijer.

“Od početka ožujka do kraja svibnja cijepljeno je milijun i 140 tisuća osoba, od tada do danas nešto manje od milijun osoba prvom dozom. Od lipnja imamo sporost u cijepljenju i rezervi dijela građana koji se ne žele cijepiti što je po našem mišljenju štetno, pogotovo za one koji su se zarazili, a nisu se cijepili. Naša poruka je cijepljenje, booster doza plus pridržavanje mjera”, kazao je.

Premijer je još jednom pozvao građane da se cijepe te da poklone povjerenje struci i znanosti.

“Podsjećam, cjepiva ima dovoljno, Vlada ga je osigurala za sve i više nego što treba”, kazao je.

Premijer je kazao i da je pred usvajanjem paket reforme sustava socijalne skrbi na kojem radimo nekoliko mjeseci. Paket je prošao prvo čitanje, a danas će, kazao je, proći drugo čitanje.

Ministar Vili Beroš komentirao je situaciju s koronavirusom.

“U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 9157 novih slučajeva zaraze. Udio novozarađenih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 46,28 posto. Na bolničkom liječenju je 1755 osoba, što je 67 manje nego jučer i 216 pacijenata na respiratoru što je 4 manje nego jučer. Sagledavanjem učinaka nove omikron varijante to su i dalje dobre vijesti, ali statistika je neumoljiva. Područje s najmanje cijepljenih bilježi najveći broj hospitalizacija, povećan je broj pacijenata u bolnicama diljem obale. KBC Split bilježi opterećenje kapaciteta pa su reducirali hladni pogon”, kazao je Beroš te dodano objasnio situaciju u bolnicama.

Beroš je kazao da najveći broj pacijenata na današnji dan ima u KBC-u Split, Zagreb i Rijeka. Beroš je kazao da najveći broj pacijenata na današnji dan ima u KBC-u Split, Zagreb i Rijeka. Kazao je i da je u RH utrošeno 4 901 094 doza cjepiva, cijepljeno je 66,76 posto odraslog stanovništva, a dodatnom dozom cijepljeno je 642 406 osoba.

“Posebno žalosti što je od usporavanja dnevnog ritma cijepljena preminulo 5 tisuća sugrađana od kojih bi najveći broj bio među nama da su se zaštitili cijepljenjem”, kazao je Beroš.

Beroš je kazao da je od uvođenja COVID potvrda u državne i javne službe antigenskim testiranjem utvrđeno je 23.697 pozitivnih od 1 217 913 obrađenih testova.

“U protekla 24 sata smo zabilježili najveći udio pozitivnih testova”, kazao je te dodao da je broj potrebnih testiranja u porastu.

“HZJZ je donio preporuke o promijeni modaliteta testiranja. Širimo kapacitete gdje je moguće, a to je unutar zdravstvenog sustava. Prioritet nam je što ranija detekcija i izolacija slučajeva”, kazao je te dodao da će sve potrebne odluke biti donesene danas.

Komentirao je i preliminarne podatke EMA-e o učinkovitosti cjepiva protiv omikrona.

“Cjepiva su učinkovita u zaštiti od teškog oblika bolesti i hospitalizacije. EMA naglašava da cijepljenje ostaje ključni dio u borbi protiv pandemije”, kazao je Beroš.

“U Hrvatskoj se preklapaju 4. i 5. val, delta i omikron koji će preuzeti dominaciju”, kazao je.

Kazao je i da je trenutna epidemiološka situacija rezultat održavanja blagdanskih okupljanja bez pridržavanja mjera.

“U Hrvatskoj je trenutno 53.051 aktivnih sluačjeva, što znači da je grad veličine Karlovca trenutno obolio od COVID-a. Kad pridodamo 22 tisuće sugrađana koji su u samoizolaciji, grad veličine Zadra je suspendiran u svakodnevnim aktivnostima”, kazao je Beroš te pozvao na cijepljenje.

“Epidemiolozi očekuju da će omikron koji je zarazniji zaraziti najveći dio stanovništva, cijepljenje i necijepljenje. Kod cijepljenjih će izazvati blage simptome, dok će kod necijepljenih uzrokovati mnogo češće teži oblik bolesti, pa ponekad i smrtni ishod”, kazao je a prenose RTL Vijesti

Sjednicu Vlade može pogledati ovdje:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari