Plenković donio 78 potpisa na Pantovčak. Oglasio se na X-u: ‘Povjeren mi je mandat’

Foto: Twitter

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića koji mu je donio potpise zastupnika u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade RH.

“Nakon predaje 78 potpisa izabranih zastupnika u 11. saziv Hrvatskog sabora, povjeren mi je mandat za sastavljanje hrvatske Vlade. I u trećem mandatu nastavljamo raditi za boljitak Hrvatske!”, napisao je Plenković.

Potpise su dali 61 zastupnik HDZ-a, 12 zastupnika Domovinskog pokreta, te navodno Vesna Vučemilović i četiri zastupnika nacionalnih manjina, izvijestila je Hina.

“Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske kojom je, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru, mandat za sastavljanje Vlade RH povjerio Andreju Plenkoviću. Odluku o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH predsjednik Milanović je danas i uručio Andreju Plenkoviću na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike čime je Andrej Plenković postao mandatar za sastavljanje Vlade RH.

Prije nego što mu je predsjednik Milanović povjerio mandat za sastavljanje Vlade RH, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predao je Predsjedniku Republike potpise 78 izabranih zastupnika u Hrvatski sabor čime je dokazao da uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Prema Odluci o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH, odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar Andrej Plenković dužan je program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Podsjećamo, predsjednik Milanović je u četvrtak, na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, donio i Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora za 16. svibnja 2024. godine.

Uz predsjednika Milanovića pri predaji potpisa i uručenju Odluke o povjeravanju mandata bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, a uz predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a bio je predstojnik njegovog Ureda Zvonimir Frka-Petešić.”, istaknuli su u priopćenju.

Plenković je prošao pored novinara bez izjave. Nije odgovorio na pitanje je li dobio mandat i samo je išetao sa svojim timom. Kako RTL doznaje, predao je 78 potpisa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari