BORBA PROTIV INFLACIJE

Video | Plenković: ‘Doplatak za jedno dijete bit će 45 eura, cijena struje regulirat će se do 30. rujna’

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća gdje je predstavljen novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata premijer Andrej Plenković se obratio novinarima

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavit će novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata.

Premijer daje izjavu nakon sjednice:

“Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, građani mogu biti mirni, plaćat će priuštivu cijenu plina, kakvu smo do sad regulirali.

Oko struje idemo s reguliranjem na 6 mjeseci od 1. travnja do 30. rujna. Struja ide regulacija od 1. travnja do 30 rujna po istim uvjetima kao do sad, ali količina potrošnje računa se od 0 s 1. travnjem. Nastavljamo i sa subvencijama naftnih derivata.

Pomažemo onima kojima je potrebna najpotrebnija, a to su umirovljenici s mirovinama do 610 eura, potom koji primaju dječji doplatak, koji su nezaposleni, braniteljima, onima pogođenima potresom, hrvatskim ribarima i nizu djelatnosti u poljoprivredi, potom niz sredstava ide u energetsku učinkovitost. Cijeli paket koji je naišao na potporu svih, tu je i potpora prijevoznicima. Paket ima vrijednost 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati kao i do sad konzistentno, sveobuhvatno i glavna nam je zadaća da kao društvo prođemo zajedno i da ostanemo na nogama.

“Za dječji doplatak idemo ponovno sa snažnom podrškom, jednokratno. 128 tisuća obitelji, 230 tisuća djece, iznos će biti povećan u odnosu na zadnji put. Za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece, 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura”, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara što će biti s 9 proizvoda kojima su zamrznute cijene i je li bilo razgovora o povećanju neoporezivog dijela plaća rekao je da čelnici županija, gradova i općina plastično pokažu koliko bi bili rashoda samo za javnu rasvjetu. Tu su vrtići, bolnice, škole, kazališta, muzeji, vjerske organizacije… Svi su uključeni i to je dobro.

O poreznoj politici

Tema porezne politike – dotaknuli smo je u raspravi i s partnerima dogovorili da ćemo uzeti vrijeme i na jednom od idućih sastanaka GSV-a o tome razgovarati. Vlada je spremna na razgovor, ali danas to nije bila tema. Za namirnice ćemo odlučiti u četvrtak, bit će manjih modifikacija, možda će biti manje proizvoda.

O subvencijama i inflaciji

Novinari su konstatirali da je Eurostat prošli tjedan objavio raščlanjenu inflaciju po sektorima i Hrvatska jako dobro stoji tamo gdje je intervenirala Vlada u stanovanju i režijama, ali smo najlošiji gdje tržište regulira cijene, a to je cijena hrane, odjeće.

“Znači da se Vlada ponaša kao da je stara članica…”, pitao je premijer pa rekao: “Mi interveniramo s jednim ciljem – da građani i gospodarstvo u ovoj situaciji čini poteze dobre za sve. Podsjetimo da smo kroz COVID i energetsku krizu, prehrambenu krizu…, sad već u stanju kriznog interveniranja pune tri godine. Podsjećam 1,6 milijardi eura za 800 tisuća plaća u privatnom sektoru i 130 tisuća tvrtki iz vremena korone. Lani rast gospodarstva dogodio se kombinacijom tih mjera”, rekao je premijer.

O kažnjavanju ‘neposlušnih’

Na pitanje novinara je li se odustalo od ‘kažnjavanja’ neposlušnih, odnosno onih koji primaju subvencije, a dižu cijene, odgovorio je: “Danas se spominjalo pitanje kondicioniranje. Spominjalo se, o detaljima sutra. Mislim da nitko ne živi izolirano, znaju okolnosti i što se napravilo da svi budu fit u krizi i da se tako treba ponašati.”

Novinare je u jednom trenutku pitao “kako biste vi kažnjavali?”. Na pitanje novinara trebaju li regulatori jače rade svoj posao, dobacio je: “E to je dobro!”

Hrelja je nakon sastanka koalicijskog partnera rekao da se pričao o dokapitalizaciji HEP-a, a premijer je odgovorio da ta tvrtka i dalje ostaje u 100-tnom vlasništvu države, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari