UŽIVO

Plenković: ‘Marić nam je rekao da još ne zna gdje će raditi’; Premijer zaključio da smo odustali od kupnje Ine, otkrio i gdje je zapelo

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je nakon užeg kabineta Vlade i sastanka s koalicijskim partnerima stao pred novinare

Premijer Andrej Plenković nakon užeg kabineta Vlade i sastanka s koalicijskim partnerima daje izjavu za medije povodom ostavke ministra financija Zdravka Marića.

Sada već bivši ministar Marić napušta Vladu, kako su rekli, na vlastiti zahtjev. Već je i poznato ime njegova nasljednika, a riječ je o Marku Primorcu.

“Marić nas je zamolio da napusti Vladu nakon šest godina. O tome smo razgovarali dulje vrijeme. On će sutra objasniti sve svoje razloge. Ja mu na svemu zahvaljujem. Ja držim čvrsto političku sigurnost, a on se pobrinuo za financijsku sigurnost”, rekao je Plenković na početku.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Već dulje vrijeme radimo na ulazak u eurozonu kako bi Hrvatska bila ekonomski stabilnija i snažnija. Biti po tri agencije na najvišem rejtingu do sada je ogromna stvar za Hrvatsku”, rekao je o uspjehu ministra Marića.

Još mlađi ministar

“Bilo je tu puno reformi, od poreznih rasterećenja do ukupnih ekonomskih rezultata. Imam svega 100.000 nezaposlenih, veće prosječne, minimalne i medijalne plaće. U vrijeme covida pokazali smo što je snaga države”, rekao je.

“Mislim da smo dobro surađivali. Ja mu želim uspjeh, njemu i njegovoj obitelji, kao i novom ministru koji je specijalist u onome što ministar financija treba biti specijalist. Marko Primorac je budući ministar. Mlade ministre mijenjamo još mlađima, Primorac i Filipović su 1984. godište. Mislim da će sa svojim iskustvom brzo pohvatati konce i slijedom naših dogovora, i s obzirom da ima covid, pričekat ćemo par dana da ga predstavimo u Saboru. On je prihvaćen na Predsjedništvu stranke i na kabinetu Vlade”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, Marić danas se neće obraćati novinarima nego je taj susret zakazao za četvrtak.

Gubitak arbitraže

Premijer je komentirao gubitak na arbitražnom sudu protiv MOL-a. “Ovo je bilo dugo, trajalo je osam godina. MOL je pokrenuo ovaj predmet 2013. godine, MOL je tvrdio da je Hrvatska povrijedila ugovor o energetskoj povelji”, rekao je.

“Prodaja INA-e je počela 2003. godine pod Račanom, onda su se odluke donosile u vladama Ive Sanadera i Milanovića. Mi smo naslijedili to pitanje, u tom pitanju smo mi držali jedinu moguću liniju, a to je da smo započete postupke nastavili, nastojali smo argumentirati hrvatska stajališta”, rekao je.

“Za odluku smo saznali kasno navečer. Od ukupnog zahtjeva MOL-a od 1.1 milijarde dolara Arbitražni sud im je dodijelio 184 milijuna dolara, prihvatili su tek manji iznos zahtjeva”, rekao je.

“Hrvatska mora nadoknaditi i dio troškova u postupku, oko milijun eura. Uz ova 184 milijuna trebat će pridodati i zatezne kamate. Stručnjaci ovo sad proučavaju, dokument ima 216. stranica. Oni će to analizirati i onda donijeti odluke o daljnjim koracima”, rekao je Plenković.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘Ne žele se baviti politikom’

Rekao je da je s Marićem dugo razgovarao, ali da svatko tko je član Vlade mora to 300 posto željeti. Nije htio komentirati gdje odlazi Marić nakon Vlade. “Rekao je da on još nema jasnu sliku što će i gdje konkretno raditi u skoro vrijeme”, rekao je.

“Vidjet ćete kroz desetak godina, jako će se malo hrabrih ljudi željeti baviti politikom. Ovo se može jedno vrijeme raditi, ne može se raditi sto godina. Svatko je baždaren, netko može izdržati dulje, netko kraće. Ako oni žele ići dalje, idu dalje. Mlade mijenjamo mlađima, jednako su pametno i kvalitetni”, rekao je.

Plenković je je rekao da vlada nije odustala od kupnje Ine. “Nitko od nas tko se bavi javnim poslom ne može se prema takvoj transakciji odnositi kao da je privatna osoba. Napravili smo što smo mogli, ako netko neće prodati nešto što ima po nekoj cijeni, ne možemo ga prisiliti. Mi radimo dalje, surađujemo, razlike su velike. Nakon tih razgovora više detaljno nismo razgovarali, bili smo predaleko. Da smo bili u par kuna, dogovorili bi se”, rekao je.

“Da se mene ikad pitalo ja nikad takvu kompaniju ne bih išao privatizirati i davati nekom drugom. Mi sve što radimo oko struje radimo jer se možemo nasloniti na HEP koji je sto posto hrvatski. Mi ovdje nismo u poziciji kao prije, sjetite se što je INA značila za vrijeme rata”, dodao je, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari