SJEDNICA VLADE

Plenković na sjednici Vlade: ”Proteklih mjeseci 80% umrlih od korone nije bilo cijepljeno”

Photo:Jurica Galoic/PIXSELL

Na početku sjednice prvo se obraća premijer Andrej Plenković koji je pohvalio dobro organiziranu ljetnu sezonu, koja je puno bolja od očekivanja.

“Brojevi fiskalizacije su izvrsni. To pokazuje da je sezona jako dobra i to je dobro za hrvatsko gospodarstvo. Tome su doprinijele balansirane mjere koje su omogućile da se turisti osjećaju sigurnima. Nadam se da će i danas hrvatska obala biti u narančastom. No vidimo da brojevi rastu, moramo se pridržavati temeljnih načela, što manje kontakata”, rekao je Plenković, pišu Vijesti.hr

Također je naglasio da ćemo danas prijeći 50 posto cijepljenih s obje doze.

“Nadamo se da ćemo taj broj još povećati, jer je cIjepljenje jako važno. Oni koji su preminuli proteklih mjeseci, njih 80 posto je bilo necijepljeno”, naglasio je.

“Danas ćemo govoriti i o važnoj temi – Afganistanu i čestitam svima koji su proteklih dana radili da se hrvatski državljani vrate sigurno. Nastavljamo s našom otvorenošću da skrbimo o Afganistancima koji su bili povezani s našim kontingentom ili s drugim EU institucijama”, rekao je premijer.

Riječ je preuzeo ministar Tomo Medved koji govori o stanju s potresima.

“Ukupno je bio 1221 potres na petrinjskom području, a od zadnje sjednice vlade uklonili smo 73 objekta”, rekao je Medved, dodavši da je dosad obnovljeno 318 obiteljskih kuća., izrađeno 846 elaborata za sanaciju, pokrenuto radova na 467 objekata i u tijeku je potpisivanje još 10 ugovora s izvođačima radova.

Nakon tog riječ je preuzeo ministar Beroš.

“Na 542. dan od početka u Hrvatskoj imamo 486 novih slučajeva. Udio je 4.88 posto. Raste broj zaraženih na bolnikom liječenju. 235 je u bolnici, 26 na respiratoru. Brojke neumoljivo dokazuju, u posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba sa pozitivnim PCR testom čak njih 85,72 posto nije bilo cijepljeno. OD 221 hospitalizirane osobe, njih 87,51 postonije bilo cijepljeno. Od 1. lipnja do 17. kolovoza preminule su 254 osoba sa ili zbog COVID-a 19, 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno”, rekao je ministar. Dodao je da 82,42 posto liječnika je primilo jednu dozu, a obje 77 posto.

“Porast pozitivnih u zadnjih tjedan dana iznosi 56 posto. No, daleko više brine činjenica slabog intenziteta cijepljenja. Svjedočimo epidemiji necijepljenih. Upravo su necijepljeni postali daleko najbrojniji među novozaraženima i umrlima. Epidemija iscrpljuje, umiru bližnji to utječe na mentalno zdravlje. Sve navedeno ne mora se događati jer imamo  – cjepivo. U ovom trenutku ne postoji bolja zaštita od komplikacija od virusa. Nitko od nas nije otok. Vlada RH omogućila je svakom građaninu cjepivo. Sad je bitno primiti cjepivo i osigurati mirnu jesen”, poručio je Beroš.

Ministar Božinović je poručio da ova turistička sezone se odvija jako dobro te da je to velikim dijelom rezultat priprema i promišljanja Vlade.

“Gospodarske i nužne epidemiološke mjere bile su dobro odmjeren, ispunile su svoju svrhu iako nisu uvijek nailaze na razumijevane svih”, rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari