SJEDNICA VLADE

Plenković na sjednici značajno podignuo plaće sebi i ministrima, turističkom sektoru poručio: “Mudro s cijenama!”

25.07.2024., Zagreb - Na 15. sjednici Vlada RH je, uz ostalo, donijela odluku o povecanju placa drzavnim duznosnicima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici u 12 sati donijela odluku o velikom povećanju plaća najviših državnih dužnosnika, njih 270.

Andreju Plenkoviću, Zoranu Milanoviću i predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću plaće će rasti za 2500 eura, a veći iznosi trebali bi im na račune sjesti već u kolovozu, s plaćom za srpanj.

Plaća Plenkoviću raste 2500 eura

Osnovica plaće rast će im za 83.45 posto, odnosno iznosit će 947 eura bruto umjesto 516 eura, kolika je bila dosad. Osnovica se množi s koeficijentom, pa će se tako neto iznos plaća dužnosnika povećati za više od 60 posto, a za najviše državne dužnosnike i 70 posto. 

Plenković se na početku osvrnuo na pokolj u Daruvaru u kojem je umirovljeni vojni policajac Krešimir Pahoki ubio šestero ljudi i još ih ranio.

“Šokirani smo monstruoznim činom koji je rezultirao sa šest poginulih osoba i još toliko ranjenih. Intenzivirat ćemo akcije za vraćanje ilegalnog oružja koje posjeduju građani”, rekao je Plenković.

O turističkoj sezoni

“Analizirali smo sve dodsašnje podatke ove turističke sezone. Imamo pet posto više dolazaka i noćenja, jedan posto više veći promet u zračnim lukama, veći promet na autocestama. I podaci o fiskalizaciji su veći nego prošle sezone.

Kao što smo rekli, i ova će sezona biti izrazito uspješna. Hrvatska je sigurna turistička destinacija. Na 18. smo mjestu kada je riječ o globalnim turističkim destinacijama.

Vjerujemo da će svi biti mudri i oprezni oko formiranja cijena. Tako da i taj element politike u turizmu bude sukladno očekivanjima. Da za odgovarajući novac svi koji Hrvatsku posjete dobiju i odgovarajuću kvalitetnu uslugu.”

O povećanju plaća

“O tome smo već obavijestili javnost jučer. Danas će se donijeti odluka u vezi s osnovicom za obračun plaće državnih dužnosnika koja godinama nije mijenjana, a u međuvremenu su se stvorili preduvjeti i za gospodarski rat, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća i u privatnom sektoru, državnim, javnim službama, vojsci, policiji. 

Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika.”, piše Index.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari