POTPISAO SPORAZUM

Plenković najavio osnivanje”Vijeća za umirovljenike”: “Moramo povećati mirovine!”

Idi na originalni članak
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U cilju poboljšanja uvjeta života umirovljenika, predsjednik hrvatske vlade, Andrej Plenković, potpisao je sporazum o osnivanju “Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe”. Ovaj korak označava početak zajedničkih napora za povećanje mirovina i unapređenje skrbi za starije građane, s obzirom na to da Hrvatska suočava s problemom starenja stanovništva.

Oglas

Plenković je izjavio da je glavni cilj ovog sporazuma povećanje mirovina kako bi se osigurala adekvatnija financijska potpora za umirovljenike. “Želimo formulirati politike koje će unaprijediti položaj umirovljenika”, rekao je. Istaknuo je i uspjehe svoje vlade, naglašavajući da je od početka mandata prosječna mirovina porasla za 73,3 posto, dosegnuvši iznos od 620 eura.

U okviru nedavnog paketa mjera, vlada je osigurala 76,5 milijuna eura za oko 760 tisuća umirovljenika, s ciljem ublažavanja rasta troškova energenata. Uz to, najavio je da će se mirovine povećati za najmanje 30 posto, što će rezultirati prosječnom mirovinskom isplatom od 750 eura.

Sporazum je potpisan na Međunarodni dan starijih osoba, koji se obilježava s ciljem promicanja dostojanstvenog života za sve starije osobe. Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, izrazila je nadu u postizanje dogovora o mjerama koje će pomoći u borbi protiv siromaštva među starijim osobama, uključujući uvođenje novog oblika obiteljskih mirovina i minimalnih mirovina u visini od 60 posto minimalne plaće.

Petrović je također naglasila da su umirovljenice najranjivija skupina, s mirovinama koje su u prosjeku 20 posto niže od muških. Ukazala je na zabrinjavajuću stopu siromaštva među starijim osobama, koja iznosi 40 posto, čime je Hrvatska među najgorim zemljama u Europi po ovom pitanju.

Iako je danas održan prosvjed umirovljenika u Zagrebu, Petrović je istaknula da je socijalni dijalog bolji put od prosvjeda. “Raduje nas potpisivanje sporazuma o socijalnom dijalogu s umirovljeničkim udrugama”, dodala je.

Uz Plenkovića, potpisivanju sporazuma prisustvovao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, koji će biti ključan u implementaciji ovih mjera. Ova inicijativa ukazuje na posvećenost vlade da unaprijedi životne uvjete umirovljenika i starijih osoba u Hrvatskoj.

Exit mobile version