I DALJE OPREZNO

Plenković najavio “relaksiranje” mjera! “Ali moramo paziti da time ne izazovemo širenje virusa”

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Plenković je apelirao na sve sugrađane da se i dalje ponašaju odgovorno

Premijer Andrej Plenković održao je danas drugu videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Nakon toga se obratio novinarima te kazao da su govorili o tri aspekta.

”Jedan je da nastavimo s politikom koja neće dovesti do bilo kakvog problema u okviru zdravstvenog sustava. Moramo provoditi restriktivne mjere kalibrirajući ih potrebama hrvatskog gospodarstva i što normalnijem funkcioniraju ključnih vitalnih aktivnosti. Naš je cilj da sve te mjere relaksiranja budu primjerene epidemiološkim procjenama i preporukama da ne bi slučajno s prenaglim relaksiranjem došlo do širenja zaraze i povećanja broja oboljelih. Treći je dugoročni aspekt gdje očekujemo da najrazvijenije države naprave iskorake kada je riječ o eventualnom pronalasku lijeka ili cjepiva kada je riječ o novoj verziji koronavirusa. To je po našem dubokom uvjerenju najbitnije”, rekao je premijer.

Plenković je apelirao na sve sugrađane da se i dalje ponašaju odgovorno te naglasio da moramo biti ponosni koliko smo dobro razumjeli prijetnju.

”Apeliram na sugrađane da se ponašaju odgovorno kao što je to bilo do sada, moramo biti ponosni koliko smo kao narod razumjeli prijetnju koja nam prijeti. S te strane je ta samodisciplina ključna. Pozivam da poklonite povjerenje i vlastima i stručnjacima koji su u ovo uključeni. Mislim da smo do sada napravili kvalitetne odabire i kada zajedno gledamo sve mjere zdravstvenog karaktera s paketom gospodarskih i socijalnih mjera mislim da smo zaokružili čitav paket”,  kazao je.

Komentirao je i najavu mogućeg relaksiranja trenutnih mjera.

”I sam ministar Božinović je najavio određene aspekte kada je riječ o tržnicama. Ići ćemo s mjerama koje će omogućiti funkcioniranje i ići za tim da sve što proizvode poljoprivrednici i OPG-ovi bude konzumirano na primjeren način i da građanima omogućimo iskorak prema tržnici, na način koji je siguran i primjeren. Ići ćemo na relaksaciju, ali na način koji će slijediti preporuke epidemiologa. Napravit ćemo optimalni napor da vodimo računa o zdravstvenoj sigurnosti sugrađana”, kazao je Plenković dodajući da bi tržnice mogle biti otvorene prije Uskrsa.

Najavio je nove, redovite sastanke sa stručnjacima i najavio da će osnovati multidisciplinirani Znanstveni savjet s istaknutim hrvatskim znanstvenicima biomedicinskih znanosti iz Hrvatske i inozemstva.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari