SUSRET U DUBROVNIKU

Plenković nakon razgovora s američkim državnim tajnikom: ‘Hrvati će vrlo brzo bez vize putovati u SAD’!

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i američki državni tajnik Mike Pompeo susreli su se danas u Dubrovniku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i američki državni tajnik Mike Pompeo susreli su se danas u Dubrovniku.

Plenković je rekao da su razgovarali o nizu tema o odnosima dviju država.

“Posebno smo se dotaknuli činjenice da smo posljednjih godina zajedno radili da Hrvatska ispuni sve preduvjete za ukidanje zahtjeva za vizni režima za hrvatske državljane od strane SAD-a, i vjerujemo da je ova godina omogućila da budemo ispod 3 posto odbijenih zahtjeva i nadam se da će institucije SAD-a vidjeti da smo ispunili te preduvjete i da će hrvatski državljani uskoro, kroz idućih nekoliko mjeseci, ostati bez tog preduvjeta za ulazak u SAD”, rekao je Plenković te naglasio da mnogo Hrvata

Rekao je i da su razgovarali o temi dvostrukog oporezivanja i gospodarskoj suradnji. “Najavili smo daljnji rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Sporazumu koji puno znači i za gospodarske aktivnsti, ali za građane Hrvatske i SAD-a”, kazao i dodao da je jučer Ministarstvo financija na Vladi dobilo zadatak da vodi te pregovore.

“Govorili smo i o gospodarskoj suradnji. smatramo da prošlogodišnjih oko 650 milijuna dolara predstavlja solidan temelj, ali ostavlja i prostor za povećanje trgovinske razmjene i zato ova dva temelja o kojima sam govorio mogu tome pridonijeti”, kazao je.

Rekao je da je pandemija koronavirusa utjecala na manji broj američkih turista u Hrvatskoj ove godine u odnosu na prošlu. “Razovarali smo i o energetskoj politici i o činjenici da će Hrvatska od 2021. godine, nakon puno godina i oklijevanja imati svoj terminal za ukapljeni prirodni plin”, kazao je Plenković i dodao da je time Hrvatska stavljena na energetsku kartu Europe.

Razgovarali su i o međunarodnim temamam s naglaskom na JI Europe i BiH. “Istaknuli smo glavno načelo za koje se zalaže Hrvatska, a to je puna ravopravnost sva tri konstitutivna naroda što se, po nama, treba očitovati u adekvatnoj legitimnoj zastupljenosti u institucijama BiH u skladu s duhom i slovom Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma”, kazao je te dodao da je Hrvatskoj najbitnija ravnopravnost Hrvata s ostalim narodima u BiH. Otkrio je da su spomenuli i proces nabave vojnih zrakoplova. Poželio je i brzi oporavak američkom predsjedniku Donaldu Trumpu s obzirom na pozitivan tekst na koronavirus.

“Volimo se, radimo zajedno, putujemo zajedno, borimo se zajedno…”

Mike Pompeo se prvo zahvalio na željama za brzi oporavak Turmpa i njegove supruge Melanije Trump. Naglasio je da su SAD-u važni odnosi među dvije zemlje. “Volimo se, radimo zajedno, putujemo zajedno, borimo se zajedno pa mi je bila čast ovdje biti danas”, kazao je Pompeo. “Nije teško razumijeti zašto Amerikanci žele ovdje dolaziti u Dubrovnik”, rekao je Pompeo pohvalivši ljepote našeg jadranskog bisera.

Prvi čovjek američke diplomacije stigao je u Zračnu luku Dubrovnik iz Italije gdje je također boravio u službenom posjetu u sklopu svoje europske turneje.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari