DRUGI POSJET

Plenković nenajavljeno otišao u Kijev, razgovarat će sa Zelenskim! Premijer: ‘Snažno pomažemo Ukrajini’

Foto: Vlada RH

Zajedno s predsjednikom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom sudjelovat će u Kijevu na sastanku na vrhu ”Buča – odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev gdje će se sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Uz njega je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Zajedno s predsjednikom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom sudjelovat će u Kijevu na sastanku na vrhu ”Buča – odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini”, u povodu godišnjice oslobođenja Buče. Potom će se održati i zajednička konferencija za medije.

Ujedno će nazočiti komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima. Predsjednik Vlade Plenković položit će i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

Po dolasku u Kijev Plenković se oglasio na Twitteru

“Danas sam u posjetu Ukrajini zajedno s potpredsjednikom Vlade Medvedom. Održali smo po dolasku u Kijev sastanak s premijerom Šmihalom. Hrvatska snažno pomaže Ukrajini i zalaže se za njezin europski put, teritorijalnu cjelovitost i reintegraciju okupiranih područja”, napisao je Plenković na Twitteru.

Ovo je drugi posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. veljače 2022. U svibnju prošle godine premijer Plenković sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču gdje je osobno svjedočio posljedicama strašnih razaranja u kojima je stradao veliki broj ukrajinskih ljudi.

‘Nastavljamo podržavati Ukrajinu’

Hrvatska Vlada je konzistentna i jasna u snažnoj potpori Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka.

“Nastavljamo pružati političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć te se snažno zalagati za europski put Ukrajine, njezinu neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te reintegraciju okupiranih područja. Solidarnost s ukrajinskim narodom Hrvatska pokazuje i prihvatom i zbrinjavanjem ukrajinskih izbjeglica. Od samog početka ruske agresije, Hrvatska je uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za počinjene zločine u Ukrajini, a što je i tema sastanka na vrhu u Kijevu. Uz podršku aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda, razmjenu iskustava s ukrajinskim tužiteljima te sudjelovanje u grupi zemalja koje razmatraju uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina agresije, Hrvatska naglašava i važnost pravovremenog prikupljanja dokaza za buduće kaznene procese”, objavili su iz Vlade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari