NAKON MARATONSKOG SASTANKA

Plenković o pljački Ine: ‘Šokirani smo, tražit ćemo odgovornost Uprave… Umjesto da nam oporba čestita, oni žele politički profitirati’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima o aferi INA-e nakon sastanka s koalicijskim partnerima

U Banskim dvorima završen je koalicijski sastanak gdje partneri iz vladajuće koalicije raspravljaju o pljački Ine, a medijima se obratio premijer Andrej Plenković.

“Filipović je održao sastanak s NO Ine. Naša ključna poruke jest da su institucije vlade otkrile ovaj slučaj zlouporabe. Njega nisu otkrili niti policija, niti pravosuđe, nego Ured za pranje novca koji je dio Ministarstva odnosno vlade. Tek u drugom koraku se uključio DORH i ostali.

Druga politička poruka se odnosi na upravljanje Inom. Mi smo nezadovoljni da uprava Ine nije vidjela da se ovo događa. Većinski vlasnik je MOL, Hrvatska ima 44 posto. Zatražit ćemo odgovornost svih članova Uprave Ine. Sukladno zakonima i ugovorima, poduzimat ćemo aktivnosti u sljedećim danima. Jasna, nedvojbena, čvrsta potpora i daljnjim aktivnostima u pronalaženju rješenja za ključne izazove – energetske krize”, kazao je.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dodao je da svi članovi koalicije daju Vladi čvrstu potporu

“Ovo je neugodna situacija. Od prvog signala, niti u jednom trenutku institucije nisu dopustile da se ijedna kuna dovede u pitanje. Već je danas s računa jednog od uhićenih uplaćeno oko 450 milijuna kuna. Država čuva novac”, kazao je, dodajući da nema zaštićenih od korupcije.

Žustar odgovor oporbi

Komentirao je i kritike oporbe, a odgovorio je i na pitanje osjeća li se on odgovornim.

“Drug Grbin iz Kragujevca napada HDZ da je banda, umjesto da on i oporba jasno kažu da se hrvastka vlada bori protiv korupcije. Umjesto da čestitaju, oni žele politički profitirati jer su po zadnjim anketama na podu. Traže rušenje vlade, e pa neće tako ići”, oštro je odgovorio.

Premijer je istaknuo da se ide na to da odgovarati treba cijela Uprava, i hrvatski i mađarski članovi. “Tražit ćemo odgovornost svih, a poduzimati korake koje možemo”, rekao je.

“Moja politička poruka je jasna, kompanija djeluje u Hrvatskoj, ovakvu političku štetu kakvu mi trpimo zadnjih dana, a da Uprava nije znala, nećemo ostati bez odgovora. Ja sam siguran da ono što činimo činimo odgovorno i adekvatno”, dodao je.

Na pitanje treba li mijenjati način prodaje plina te kako je HERA dala dozvolu firmi s jednim zaposlenim, Plenković je rekao da su imali sastanak s HEROM. “Dogodilo se sukladno zakonu. Kad se netko tek prijavljuje, dobije odobrenje, onaj tko to analizira ne vidi što se kasnije zbiva, to rade druge institucije. Mene je zanimalo je li tu bilo pritisaka, lobiranja i utjecaja na HERU. Prema onome što su mi rekli, toga nije bilo”, istaknuo je.

Na pitanje što je sa situacijom unutar HDZ-a, Škugorom, Mikuljanom, Ratkić, kazao je da će gradska organizacija poduzimati oko Škugora, vinkovačka oko Ratkić.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“To što je netko član ne znači da on utječe na odluke koje mi donosimo. Spominje se svašta, gospodin Katičić je bio vjenčani kum gospodinu Šurjaku. Šurjaka znam od prve godine fakulteta. To ne znači da bilo kakav kontakt, kumstvo ima veze s tim da jedna osoba napravi ovako nešto. Pa ne traži ta osoba naše mišljenje”, rekao je.

Šest mjeseci Ina ne želi reći po kojoj cijeni prodaju plin. Na pitanje kako vladi to nije bilo čudno, rekao je da je uvjeren da su kolege pitale po kojoj cijeni se prodaje plin. “Ovo su bile cijene plina prije krize, prije agresije. Nakon toga su enormno narasle”, kazao je.

Plenkovića su novinari pitali vidi li odgovornost bivšeg ministra Ćorića. “Jeste vi čitali te mailove o kojima se radi? Vidjeli ste što je Ćorić rekao. Sigurno neću vjerovati Vanđeliću, imao je 30.000 kuna kao član NO, sad govori da se nije slagao a bio je suglasan sa svim odlukama. Pitao sam Ćorića je li on osobno zagovarao Škugora. Rekao mi je istinu, da nije”, rekao je premijer, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari