NATO MISIJA

Plenković o slanju vojnika u Ukrajinu: ‘Ovaj će potez utjecati na to kako svijet vidi Hrvatsku – na Zapadu ili Istoku’

Idi na originalni članak
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Plenković je u ponedjeljak oporbene stranke pozvao da razmisle i “mućnu svojom glavom”, kako će glasovati o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji NATO-a za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini jer je to, naglasio je, odluka o tome gdje vide Hrvatsku – na Zapadu ili Istoku, piše Net.hr.

Oglas

Premijer Andrej Plenković daje izjavu za medije nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Očekuje se da će se komentirati sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji NATO-a NSATU i slanju do pet časnika u njemački Wiesbaden, o čemu se danas raspravlja u Saboru.

Plenković je u ponedjeljak oporbene stranke pozvao da razmisle i “mućnu svojom glavom”, kako će glasovati o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji NATO-a za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini jer je to, naglasio je, odluka o tome gdje vide Hrvatsku – na Zapadu ili Istoku. Predsjednik Zoran Milanović odbio je potpisati suglasnost za misiju pa će o tome odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom na glasanju u petak.

Uvodno je Plenković istaknuo da je imao sastanak s europskom javnom tužiteljicom i da je sastanak bio dobar. Podsjetio je da je Hrvatska među prvim zemljama podržala tu suradnju i da se ona do sada pokazala jako dobrom. Na pitanje, ima li dvojbi oko nadležnosti EPPO-a, rekao je da nije na tužiteljici da ulazi u svaki pojedini slučaj te da je po pitanju Geodetskog fakulteta njezina nadležnost jasna, ali da proširena nadležnost u postpotresnoj obnovi – gdje je potvrđeno da niti jedan euro nije potrošen iz europskih sredstava – i buka koja je nastala nakon toga nije rezultirala ničim.

“Bilo je megaeksponiranih medijskih slučajeva koji su na kraju izašli s oslobađajućim presudama. Mi smo protiv toga. Nitko nema mandat činiti kaznena djela i zlorabiti funkcije, ali nismo ni za ovu hajku koja se događa”, rekao je premijer. Dodao je kako je praksa u sukobu nadležnosti da odlučuje glavni državni odvjetnik.

Dotaknuo se i aktivnosti NATO Saveza.

“Pravni dokumenti NATO-a, tražio sam to i pročitao da vidim gdje je catch, kažu da potpora Ukrajini jasno kažu da to ne znači uvlačenje u rat u Ukrajini. Teza Milanovića ne stoji. Time otpada teza da je to nekakva ratna misija, to nije ratna misija, to je potporna aktivnost. O tome odlučuju saborski zastupnici, a on je uskratio suglasnost. Drugo, hrvatski časnici, njih dvoje, išli bi isključivo na teritorij saveznica, konkretno Njemačke. I ne mogu ni na koji način ići van država saveznica NATO-a, jer za svaki drugi transfer HV-a je potrebna odluka Sabora”, rekao je Plenković. Rekao je da će sigurno biti nekoliko časnika koji će biti u Ukrajini, ali to ne znači da je aktivnost u Ukrajini.

“Ako je to cijelo vrijeme Milanovićevo, da će neki drugi saveznici koji će biti u Ukrajini…NATO i danas ima svoje predstavništvo u Kijevu. Pitanje je strateško za Milanovića i oporbene zastupnike: Jeste li za Zapad ili ste za Istok?”, rekao je Plenković te dodao: “Nema nikakvog opravdanja za Sabor da ne podrži. Onda neka glasaju protiv svega. Dvojici časnika u Njemačkoj se sigurno neće dogoditi ništa, prije će se dogoditi nekome tko ide na Kosovo. Nema ovdje ničeg drugog nego političkoga stava koji mijenja – a to je Milanovićev stav – stratešku orijentaciju Hrvatske.”

Rekao je da se ne želi pomoći žrtvi već poslati poruka ‘nismo za Zapad, već Putinovu agresiju’.

Na pitanje, je li Kundidovo pismo, pročitano na saborskom Odboru, demistificiralo klasificiranu bilješku, Plenković je rekao da je ona nebitna. “Oni su ostali bez argumenata. Lažu hrvatski narod da šalje vojnike u Ukrajinu. Kad smo sad dokazali da lažu, sad su se ulovili neke zabilješke. Ja im sad poručujem, neka zamisle neku drugu misiju. Sve skupa je veliko politiziranje, sramotni pokušaj otimanja načelnika Glavnog stožera s rasprave i služe da sebi stave neki mali kišobran i tendu da kažu ‘Tu nešto ima, pa možda su i naši’. Lažu vas, Milanović i opozicija. Pokazujemo se kao slabašna, kilava, nikakva država”, rekao je Plenković, dodajući da smo već osramoćeni na razini EU-a, a da nas se sada pokušava osramotiti u NATO-u.

“Kad se mi poslužimo njihovim političkim alatom, onda nastaje hrpetina komentara u medijima i od političkih protivnika da mi zlorabimo SOA-u. Ne ide tako. Točka na dvostruke standarde. Tako i ovo: Zekanović je pogriješio, ali što Orešković izgovara o nama, što nju ne prozivaju za odgovornost? Ovo što je SOA rekla da nije istina, to ova koristi svaki dan”, rekao je premijer referirajući se na današnji Zekanovićev istup u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o NATO misiji.

Uskoro opširnije…

Exit mobile version