UKIDANJE MJERA

Plenković o ukidanju svih mjera nakon sezone: ”Ja sam to rekao prije Milanovića”

Idi na originalni članak
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković održao je jučer  presicu nakon sastanka Užeg kabineta vlade. 

Oglas

Plenković je kratko govorio o sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, rekavši, među ostalim, da su sindikati i poslodavci jako zadovoljni onime što je vlada učinila u krizi, no mnogo je više govorio o koronavirusu, cijepljenju, Škori, ali i o hrvatskim kovanicama eura, piše Index.

>> VIDEO PRESICE

Rekao je da je logično da oni koji rade u bolnici i na nekim drugim mjestima gdje se radi s ugroženim ljudima imaju covid-potvrde.

“Govorili smo o pametnom korištenju covid-potvrda. Logično je, ako netko radi s ugroženima, u bolnici, da neće njih ugrožavati, da neće ugrožavati jedni druge. Od 100 hospitaliziranih 95 posto nisu cijepljeni, 5 je. To je ta margina. Cjepivo štiti od najtežih posljedica. Toliko smo cjepiva osigurali da se može cijepiti tko god i kad hoće. Tko god vlastitom odlukom odluči, naglašavam – vlastitom odlukom, odgovornost je na njemu. Ako imamo zaštitu, a ne štitimo se… Ako ne slušaju nas, neka slušaju liječnike. Ne vidim razlog da se povjerenje poklanja nekim informacijskim silosima na internetu koji su takvi kakvi jesu, a ne sluša se one koji su išli u školu za to”, rekao je Plenković.

Novinari su Plenkovića pitali o Milanovićevoj izjavi da bi nakon sezone trebalo ukinuti sve mjere.

“Ja sam skoro istu stvar rekao prije Milanovića na našim internim sastancima. Čak bih se i s ovim mogao složiti. Sad će ispasti i da se slažemo. Što je poanta? Na nama je odgovornost da gledamo cijelu sliku. Ja bih volio da sezona traje da kraja kolovoza, a onda u 9. i 10. mjesecu dolaze naši tradicionalni gosti, dobro informirani. Ovo cijepljenje neće biti vježba za jedno ljeto Moguće je da ćemo se trebati docjepljivati. Mi ćemo naručiti cjepivo i za dogodine, morat ćemo ga i donirati BiH, Srbiji. Oni se svi sada mogu sada cijepiti u Hrvatskoj besplatno. Štiteći njih štitimo i sebe, to je dobar potez. Viškove ćemo donirati i drugim zemljama, Africi.

Na kraju će se to negdje koristiti, ali logika je štititi svoje građane prije svega. I onda ako smo omogućili svim državljanima da se štite, a jedan dio se neće štititi, a nije obavezno cijepljenje, onda ne možemo mi sad reći – okej, mi ćemo nastaviti trošiti pare svih poreznih obveznika na razne mjere potpora, a dio ljudi nastavlja svojim ponašanjem davati šansu virusu da se širi u bazenu među onima gdje može. To nije normalno. Ja ne mogu nikoga prisiliti na cijepljenje, niti to kanim. Ali valjda se možemo informirati ispravno. Maltežani su se pohrlili cijepiti jer znaju da ako neće doći gosti da neće biti para. Molim vas ljudi, jedan plus jedan, nije ovo teška jednadžba”, rekao je Plenković.

Komentirao je i Škorinu ostavku.

“Škoro je imao neke ucjenjivačke izjave prema meni. Ako su osobni razlozi, nadam se da će ih riješiti. Ako je zdravlje, nadam se da će se oporaviti. Ako se umorio, nadam se da će se odmoriti”, rekao je. “Vidim da je Škoro i u jučerašnjoj objavi grickao, ne znam zašto. Neće doći na poziciju HDZ-a da stoje na trepavicama još pet stoljeća, to je jasno. Sintagma sanitarni kordon je bila zbog Bezuka, on je došao pucati na Banske dvore, nije negdje drugdje. Pitajte Damira Markuša iz Domovinskog pokreta tko je indoktrinirao Bezuka, nije netko iz HDZ-a sigurno”, dodao je.

Plenković je govorio i o hrvatskim kovanicama eura.

“Iskristalizirali su se sljedeći prijedlozi – šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. Koncept bi otprilike bio šahovnica kao podloga na svim kovanicama, pa redom karta Hrvatske na 2 eura, kuna na 1 euru, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla i na 5, 2 i 1 centu glagoljica kojom će pisati HR”, rekao je.

Exit mobile version