SA SJEDNICE VLADE

Video | Plenković : ‘Revidirat ćemo prognozu za rast BDP-a i povisiti je s 0,7 posto na skoro 2 posto’

Nastavio je da zadnji podaci govore da je Hrvatska na 73 posto prosjeka razvijenosti EU. ‘Prije sedam godina bili smo na 61 posto. Brzo ostvarujemo ciljeve. Idućeg tjedna imat ćemo na sjednici Vlade i naše revidirane prognoze koje su bile na 0,7 posto rasta u 2023., a sad će ići blizu dva posto’, rekao je Plenković

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti informacije o aktualnom stanju vezanom za potres.

Na dnevnom su redu, među ostalim, odluka o davanju prethodne suglasnosti te odluka o davanju državnog jamstva društvu Hrvatske ceste d.o.o. za dugoročno kreditno zaduženje, radi financiranja projekata i plana poslovanja društva u ovoj godini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno je rekao da se jučer dovršio proces spajanja juga Hrvatske, a da je obilaznica u Stonu napravljena kvalitetno i olakšava promet. “Vrijedan je to i strateški projekt za Hrvatsku”, rekao je Plenković i nastavio: “Prošlog petka Fitch je potvrdila Hrvatskoj kreditni reiting od BBB+, a provećana je i procjena gospodarskog rasta.”

Nastavio je da zadnji podaci govore da je Hrvatska na 73 posto prosjeka razvijenosti EU. “Prije sedam godina bili smo na 61 posto. Brzo ostvarujemo ciljeve. Idućeg tjedna imat ćemo na sjednici Vlade i naše revidirane prognoze koje su bile na 0,7 posto rasta u 2023., a sad će ići blizu dva posto”, rekao je Plenković.

‘Trend bolji nego se planiralo, a inflacija se smanjuje’

Naveo je i da je danas u Hrvatskoj u posjeti glavni tajnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathias Cormann.

“To je vrlo važna organizacija, rekao bih jedina velika organizacija kojoj još predstoji prostupiti. OECD ima visoke standarde i u pogledu korporativnog upravljanja, kao i visoke standarde u suzbvijanju korupcije. Procese reforme dodatno ćemo stimulirati ulaskom u OECD”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je ministar Filipović u petak na Krku potpisao sporazum uzmeđu LNG Hrvatske i norveške kompanije te da se ugovorilo udvostručenje kapaciteta broda LNG Hrvatska s 2,9 milijardi kubika godišnje na 6,1 milijardu posao je vrijedan 23 milijuna eura.

“Imali smo i sastanke koji se odnose na proces obnove nakon potresa. Dosegnuli smo iskorištenost sredstava Solidarnosti od oko 742 milijuna ezura, sljedećih 70-ak dana predstoji iskorititi što je preostalo oko 261 milijun. I to ćemo riješiti”, rekao je.

Osudio je nastup pojedinih saborskih zastupnika u srijedu oko izmjene Zakona o porekršajima protiv javnog reda i mira koim su povećane novčane kazne. “To je nedopustivo, naročito agresivni prsitup koji je bio prema predsjednikuju Sabora, izjavio je Plenković.

Obnova od potresa

Ministar Tomo Medved iznio je najnovije podatke vezane za aktivnosti obnove od potresa i rekao da se na Banovini provode projekti vrijednosti od 623 milijuna eura. “U nedjelju je otvorena novoizgrađena župa u Kravarskom, Vlada je to sufinancirala s 1,5 milijuna eura”, iznio je ministar.

Rekao je i da Hrvatske vode saniraju urušene vrtače u vrijednosti od 1,5 milijuna eura na području Banovine, da se šest vrtača, koje su prijetile urušivanjem kuća, sanirane još 2021. godine. “Naknadno je ugovorena sanacija još 102 urušne vrtače u Mečenčanima i Borojevićima, a sanirano ih je 28”, iznio je, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari