"USPJELI SMO!"

Plenković se pohvalio: ‘Završio je sastanak. U Hrvatsku stižu 22 milijarde eura za oporavak i razvoj’

Pixsell

Sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu trajao je pet dana

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, u ponedjeljak je iz Zagreba otišao u Bruxelles na pregovore o novom europskom proračunu.

”Završio je sastanak #EUCO. Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. I donosimo 22 milijarde € koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje!”, napisao je Plenković na Twitteru.

Naime, sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu trajao je pet dana. Raspravljali su o planu oporavka za odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom Covid-19 te o novom dugoročnom proračunu EU-a.

Novi prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela predviđa višegodišnji financijski okvir u iznosu od 1074,3 milijarde eura i plan za oporavak od 750 milijardi eura. Od tih 750 milijardi, 390 je bilo bespovratnih sredstava, a 360 milijardi zajmova.

Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke (ESB) je na Facebooku napisala:

”Hvala svim članovima Europskog vijeća na odlučnoj akciji posljednjih dana. S ekonomskim posljedicama COVID-19 možemo se boriti samo zajedničkim radom.

Današnji sporazum pokazuje da EU kad je najpotrebnije zajedno djeluje kako bi pomogla građanima Europe.”

Čelnici zemalja članica postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

“Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost”, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari