DUGA JESEN I ZIMA

Video | Plenković stranačkim kolegama predstavio mjere pomoći: ‘Cijene vrtoglavo rastu i tu bi trebalo nešto napraviti…’

Spekulira se da bi paket Vladinih mjera mogao iznositi više od 6 milijardi kuna

Sa svakim novim astronomskim računom ugostitelji s nestrpljenjem gledaju prema Banskim dvorima. Tamo su cijelog vikenda ministri brusili mjere koje će mnogima odrediti budućnost.

“Struja je trenutno tri puta veća, a plin smo upravo potpisali šest puta veću cijenu, tako da možete zamisliti što to za nas znači ako uzmemo u obzir da je svaka sirovina koja je ulazna poskupila minimalno 30 posto. Trenutno radimo u minusu, čekamo vladine mjere, vidjet ćemo kako ćemo s time moći izaći na kraj, a onda će se podvući crta i morat ćemo se prilagoditi tome”, kaže Žaklina Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja, izvještava Ilija Radić za RTL.hr.

Subvencije za radna mjesta, slično kao i u COVID krizi kada su po radniku iznosile 4000 kuna, ideja su i sada. Mikro, mali i srednji poduzetnici će, čini se, dobiti subvencije za struju. Javne i nevladine ustanove promijenit će način obračuna – umjesto kao poduzetnike, pri obračunu cijena energenata, upast će u nižu tarifu, kao kućanstva. Lokalne vlasti taj potez pozdravljaju.

“Način kako je regulirano tržište plina je doveo do toga da zagrebačka plinara ima 400 milijuna kuna gubitka, a da jedan čovjek može ukrasti zajedno sa svojim suradnicima milijardu kuna”, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

A zašto ne i privatnicima, pitaju se u Glasu poduzetnika. Ovako će kažu, poduzetnici većim cijenama nadoknađivati manju cijenu koju plaćaju i kućanstva i javne ustanove.

“Imate vrtić koji je u vlasništvu grada i privatni vrtić. Ovaj koji je u vlasništvu grada će plaćati cijenu kao za građanstvo, a ovaj koji je privatni će plaćati pet puta ili deset puta veću cijenu što su dodatne diskriminacije za nekoga tko se bavi istom djelatnošću”, kazuje Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Naknade za energente trebali bi dobiti i socijalno ugroženi, a najniže mirovine trebale bi porasti za 1,5 posto. No, inflacija najgore pogađa upravo najsiromašnije i to neće biti dovoljno, misli Krešimir Sever.

“Cijene hrane vrtoglavo rastu i tu bi trebalo nešto napraviti ne više kao što je išla ona ranija mjera vezano za smanjenje PDV-a nego bi trebalo nešto napraviti već kod proizvođača, dobavljača, preprodavača tako da se njima nekim ulaznim mjerama uvjetuje da će morati držati niže cijene”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vlada je kapitulirala pred rastom cijena, tvrde iz SDP-a i kažu da prosječnija rekordna inflacija zavarava.

“Oni su rekli 12 posto inflacija. Ajde, super, oni su mjerili. Nađite i objavite građanima koji su to proizvodi otišli 12 posto da ih mi kupimo. Znate što ćete dobit? Nula! Znate zašto? Zato što je ono što građani kupuju otišlo 100 posto. Samo oni kasne dok to vide”, rekao je Boris Lalovac, saborski zastupnik.

Spekulira se da bi paket Vladinih mjera mogao iznositi više od 6 milijardi kuna. I poduzetnici i sindikati su skeptični na pitanje je li to dovoljno. A jesen i zima pred nama su dugi i hladni, izvještava Ilija Radić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari