NOVE MJERE

Plenković: ”U četiri županije Stožer će uvesti nove epidemiološke mjere!”

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade najavio je uvođenje novih mjera u četiri dalmatinske županije zbog pogoršanja epidemije koronavirusa te njezinog utjecaja na turističku sezonu. 

“Vidjeli ste da nakon jako dobrih devet tjedana, imali smo stagnaciju. Sada imamo prvi put jedan osjetni porast. Brojevi su troznamenkasti. Trebamo biti oprezni s obzirom na turističku sezonu. Uočljivo je da su najveći broj u četiri dalmatinske županije i zbog toga će Stožer uvesti nove epidemiološke mjere kako bi se limitiralo širenje zaraze. Moramo gledati cjelinu odgovornosti. Postoji odgovornost lokalnih i županijskih stožera. Mislim da će ova odluka Stožera smanjiti nedorečenosti kod odluka lokalnih i županijski stožera koje su nekad kontradiktorne”, rekao je Plenković na početku sjednice. Također je naglasio da se bližimo ukupnom broju od 48 posto cijepljenih odraslih osoba, pišu Vijesti.hr

“Pozivam sve da se cijepe. Oni koji imaju strahove, svi koji dvoje ili imaju strahove pozivam da se informiraju i poklone povjerenje struci. Cjepiva ima u izobilju. Ono što je važno je da od ljudi koji su završili na hospitalizaciji, od 100 posto, njih 94 posto nije bilo cijepljeno, to je izrazito važno. Onaj tko se ne cijepi stavlja sebe u rizik a taj rizik može završiti fatalno”, poručio je premijer.  Ponovno je građanima poslao poruku: “Cijepimo se sad ne čekajmo jesen” . Također je nadodao što se tiče cijepljenja, prošli smo brojku od 1,6 milijuna cijepljenih osoba.

Utvrđena su pet motiva za kovanicu eura”, kazao je Plenković. Ponovio je što će sve biti na kovanicama.

Plenković je podsjetio da će na kovanicama eura biti šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. Na svim će kovanicama iz hrvatskog kontigenta u pozadini biti šahovnica. Na kovanici 2 eura bit će karta Hrvatske, na kovanici jednog eura bit će motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centa Tesla i na 5, 2 i 1 centu glagoljica na kojoj će pisati HR.

“Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u toj anketi”, rekao je.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za saniranje posljedica potresa rekao je kako su do sada uklonili 20 objekata, a obnovili 181 obiteljsku kuću. U tijeku su radovi na još 319 kuća, rekao je, dodavši da je do sada je uloženo  oko 10 milijuna kuna u obnovu.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je zabilježeno 179 novih slučajeva u posljednja 24 sata, udio novozaraženih je 4,56 posto.

“Pomno pratimo razvoj situacije i tome prilagođavamo epidemiološke mjere na ulasku u Hrvatsku. “Situacija je povoljna u bolnicama, a 122 osoba je na liječenju u bolnicama. Svim hrvatskim državljanima i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje Vlada je osigurala cjepivo”, kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je uvođenje novih mjera u Dalmaciji.

”Pripremamo novi set mjera koji će se početi primijenjivati od ponedjeljka. Ne smijemo podcijeniti rast brojki, posebno u kontekstu na delta soj koji se brže širi. Kako bismo zadržali dobru situaciju, uveli smo nova pravila za ulaz građana iz drugih zemalja i novi set epidemioloških mjera. Obje odluke stupaju na snagu od ponedjeljka. Odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na provedbu mjera na Jadranu, poručio  je Božinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari