USUSRET VRHUNCU SEZONE

Plenković uputio apel turističkom sektoru: “Vodite račune o cijenama, budite realni!”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković pozvao je turistički sektor na umjerenost u određivanju cijena usluga, ističući važnost suzbijanja inflacije koja je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nastavila padati u lipnju. Prema prvim procjenama, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju porasle su za 2,4 posto u odnosu na lipanj prošle godine, dok su ostale nepromijenjene u odnosu na svibanj. Ovo je najniža godišnja stopa inflacije od lipnja 2021. godine i 19. mjesec zaredom u kojem se bilježi pad inflacije, izuzev prošlogodišnjeg kolovoza kada je iznosila 7,8 posto.

Plenković je istaknuo da su Vladine mjere, poput ograničavanja cijena energenata i osnovnih proizvoda, uspjele preokrenuti trendove rasta inflacije. Naglasio je važnost održavanja niske inflacije, osobito u turističkoj sezoni kada su cijene usluga porasle za 5,5 posto. Za usporedbu, inflacija za hranu, piće i duhan iznosi 2,1 posto, za industrijske proizvode bez energije 1,5 posto, dok su cijene energije smanjene za 0,5 posto.

Plenković je naglasio da Hrvatska bilježi jedan od najvećih gospodarskih rastova unutar Europske unije te pozvao pružatelje usluga da budu realni i racionalni u određivanju cijena, kako bi zaštitili i domaće građane i turiste. Također je napomenuo da će Vlada kontinuirano procjenjivati potrebe za mjerama pomoći građanima i gospodarstvu, te je posebno naglasio važnost zaštite najranjivijih skupina, uključujući umirovljenike i osobe s nižim primanjima.

Ovaj apel dolazi u kontekstu očekivanog velikog broja turista tijekom ljetne sezone, te je premijer pozvao sve sudionike u turističkom sektoru da se pridržavaju politike umjerenosti u cijenama, kako bi se održala stabilnost i nastavilo pozitivno kretanje inflacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari