PROMJENE U VLADI

Plenkovićeva slagalica: Koliko će biti ministarstava, koja će spojiti i tko bi mogao ostati bez fotelje?

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Što će konkretno značiti manji broj ministarstava i hoće li se na kraju raditi samo o kozmetici

Oglas

Dok se dio ministara već oprašta od pozicije u Banskim dvorima, obrisi nove Vlade koja će imati manje ministarstava, sve su jasniji.

Pogledajte više u Videoprilogu:

No što će konkretno značiti manji broj ministarstava i hoće li se na kraju raditi samo o kozmetici, ali ne i rezovima?

Da će ih biti manje, sadašnji i budući premijer obećao je u kampanji: “Magični broj 12, to bi bilo sjajno. Iz mog iskustva mislim da će bit nešto veći od toga”.

Umjesto dosadašnjih 20, plan je da ih bude najviše 15. Novi ministar bez portfelja pripao bi predstavnicima nacionalnih manjina, a plan je da se dio sadašnjih resora spoji.

Opcija je spajanje Ministarstva hrvatskih branitelja s Ministarstvom obrane, na čijem bi čelu bio Tomo Medved. Resoru gospodarstva pridružila bi se energetika i turizam s Tomislavom Ćorićem na čelu dok bi Josip Aladrović trebao biti na čelu objedinjenog Ministarstva rada i socijalne politike.

Postoji šansa za ozbiljne reforme

No moglo bi se raditi o smanjenju doslovno petero dužnosnika koji više neće biti ministri, ali i oni kao i svi ostali zaposlenici spojenog ili ukinutog ministarstva mogli bi se samo – preraspodijeliti. Vedran Đulabić s Katedre za upravnu znanost podsjeća da je ministarstva smanjivao i Ivo Sanader, ali tako da je oformio Središnje državne urede.

Andrej Plenković, dodaje, ipak ima komotniju situaciju jer osim manjinaca ne treba namiriti kadrovske apetite koalicijskih partnera pa šansa za ozbiljnije reforme postoji.

U četvrtak se s premijerom sastaju manjinski zastupnici, a do kraja tjedna obrisi nove Vlade mogli bi biti još jasniji.

Vijesti.hr

Exit mobile version