Po našim šumama razasuto je 27 milijuna kn: Naizgled nebitan plod samo čeka da ga netko pokupi

Taj naizgled nebitan plod koji u ovo jesensko vrijeme prekriva šumsko tlo, otkupljuje se po cijeni od 9 kuna za kilogram

Ukupno 27 milijuna kuna razasuto je diljem hrvatskih šuma, točnije ispod debala hrasta lužnjaka i kitnjaka. Neupućeni šumski prolaznik možda bi stao na taj novac ili ga šutnuo, možda bi ga uzeo pa se igrao s njime bacajući ga u dalj. I ne možemo mu zamjeriti budući da se radi o žiru, plodu hrasta.

Taj naizgled nebitan plod koji u ovo jesensko vrijeme prekriva šumsko tlo, otkupljuje se po cijeni od 9 kuna za kilogram. Domaća agencija za gospodarenje šumama tu akciju provodi od 1. listopada pa do kraja mjeseca okupjajući mnoštvo žirolovaca željnih dodatne zarade, piše Novac.hr.

Cijele obitelji zbog žira uzimaju godišnje odmore i kreću u sakupljanje. Skuplja ih i 63-godišnja Vera, umirovljnica iz Šljakovine u Velikoj Gorici. S bijelom kantom u ruci, sagnuta, prebire po šumskom tlu i sakuplja smećkaste oblutke.

“Obično u sezoni prikupi između 600 i 700 kilograma žira, dnevno oko 50 kilograma, ako je rodna godina onda i do 70”, govori Vera za Novac.hr.

Sakupljačkim poslom bavi se zadnje četiri godine, otkako je otišla u mirovinu. Za slabo razvikanu akciju Hrvatskih šuma čula je od prijateljice. Od tada do danas nije propustila ni jednu sezonu. Lani je u desetak dana, skupljajući do 70 kilograma žireva dnevno zaradila prosječnu hrvatsku plaću, oko 6300 kuna.

Žirevi se otkupljuju u rasadniku Lukavec. Na zapadnoj strani Velike Gorice, u Rasadničkoj ulici, smjestila se otkupna zona. Tamo sakupljači donose svoje vreće koje se potom važu.

“Svaki sakupljač se prije odlaska u šumu mora kod nas prijaviti, ostaviti svoje podatke i broj žiro-računa, a onda mu izdajemo dozvolu za skupljanje i uputimo na područje na kojem to može raditi. Nema ograničenja kilaže koju sakupljač može skupiti . Kada krajem listopada završi akcija, iznos koji su prikupljanjem i otkupom zaradili, Hrvatske šume im isplate na žiro-račun”, objasnila je voditeljica rasadnika Anita Donkovac.

Nakon vaganja, žirevi se suše na suncu i pripremaju za sadnju.

“S prikupljenim žirevima pošumit ćemo tri tisuće hekatar prostora. Za jedan hekatar potrebno nam je između 400 i 1000 kilograma žireva”, govori šumarnik Damir Brebrić.

Iz Hrvatskih šuma ovogodišnji urod na razini cijele Hrvatske ocijenjuju dobrim, a na nekim područjima i vrlo dobrim. Napominju tek da je urod hrasta kitnjaka, koji za razliku od nizinskog lužnjaka raste na brdima i gorama, debelo podbacio. No sve to nije utjecalo na zahtjev Hrvatskih šuma koje su udvostručile ovogodišnje kvote. Traži se tri milijuna kilograma žira, za razliku 1,4 milijuna koliko su tražili lani.

Također, lani su u cijeloj Hrvatskoj na više od 150 lokacija, zabilježili 1100 sakupljača, piše Novac.hr.
Vijesti.hr
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari