ZADNJI BOŽIĆ S KUNAMA

Video |Počelo ‘božićno ludilo’: Pogledajte tko će dobiti dosta velike božićnice, spominje se i 3500 kuna

Idi na originalni članak

Od 2017. godine do sada penjali smo se s potrošenih 13 i pol milijardi na 14,8, pa na gotovo 16. Preklani smo se vratili na razinu iz 2017., a lani smo potrošili rekordnih 17 i pol milijardi kuna

Oglas

Ovog prosinca potrošit ćemo najviše do sada – više od lanjskih 17 i pol milijardi kuna, javlja RTL Danas. Kupuje se i prodaje kao da je Božić sutra, a ne za tri tjedna. Širi se trend ranijeg ukrašavanja, pa su drvca u mnogim domovima već okićena.

“Prvi bor sam prodao prije dva tjedna. Cijena je porasla 20 posto u odnosu na prošlu godinu zbog inflacije, a najviše se prodaju nordijske jele i srebrne smreke“, izjavio je Mario Beranek, vlasnik rasadnika u Svetoj Klari.

Trećina prodanih bude u tegli. Iako su za 50 kuna skuplja, živa su drvca sve više u modi – za cijenu se često i ne pita.

“Planiram potrošiti oko 500 kuna za 10 poklona“, kazala je Sonja Majstorović iz Zagreba.

“Pa ne mislim previše – ove godine vrlo skromno, par stotina kuna, ne više“, rekla je Nena Šporčić iz Zagreba.

“Za poklone 500 eura! Uvijek sam znao kako napraviti novce, pa onda znam i kako ih potrošiti“, izjavio je Ante Balentović iz Zagreba.

Nekima dosta velike božićnice

Od 2017. godine do sada penjali smo se s potrošenih 13 i pol milijardi na 14,8, pa na gotovo 16. Preklani smo se vratili na razinu iz 2017., a lani smo potrošili rekordnih 17 i pol milijardi kuna.

“Možda će dio potrošnje biti generiran činjenicom pretvaranja kuna u eure i dio ljudi će htjeti te kune potrošiti, i ne čekati promjene tako da, bit će različitih impulsa“, kazao je Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak i profesor na Visokom učilištu Effectus.

Neki će ove godine dobiti i dosta velike božićnice. Od velikih državnih tvrtki najveće božićnice daje JANAF – 3500 kuna. Slijede zaposlenici u Hrvatskim šumama, HEP-u, zatim državni službenici koji mogu računati na 1750 kuna. 250 kuna manje dobit će zaposlenici INA-e, a 1000 kuna oni u HNB-u.

Sever: Neki neće dobiti ništa, iako je neoporezivo

“Postoji dio poslodavaca koji neće isplatiti božićnice, neće isplatiti nagrade, neće dati svojim radnicima niti nekakav dar u naravi, niti će dati nekakvu potporu kao što je darivanje djece, a opet je neoporezivo“, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, prenosi Net.hr.

Exit mobile version