ZADNJI BOŽIĆ S KUNAMA

Video | Počelo ‘božićno ludilo’: Pogledajte tko će dobiti dosta velike božićnice, spominje se i 3500 kuna

Od 2017. godine do sada penjali smo se s potrošenih 13 i pol milijardi na 14,8, pa na gotovo 16. Preklani smo se vratili na razinu iz 2017., a lani smo potrošili rekordnih 17 i pol milijardi kuna

Ovog prosinca potrošit ćemo najviše do sada – više od lanjskih 17 i pol milijardi kuna, javlja RTL Danas. Kupuje se i prodaje kao da je Božić sutra, a ne za tri tjedna. Širi se trend ranijeg ukrašavanja, pa su drvca u mnogim domovima već okićena.

“Prvi bor sam prodao prije dva tjedna. Cijena je porasla 20 posto u odnosu na prošlu godinu zbog inflacije, a najviše se prodaju nordijske jele i srebrne smreke“, izjavio je Mario Beranek, vlasnik rasadnika u Svetoj Klari.

Trećina prodanih bude u tegli. Iako su za 50 kuna skuplja, živa su drvca sve više u modi – za cijenu se često i ne pita.

“Planiram potrošiti oko 500 kuna za 10 poklona“, kazala je Sonja Majstorović iz Zagreba.

“Pa ne mislim previše – ove godine vrlo skromno, par stotina kuna, ne više“, rekla je Nena Šporčić iz Zagreba.

“Za poklone 500 eura! Uvijek sam znao kako napraviti novce, pa onda znam i kako ih potrošiti“, izjavio je Ante Balentović iz Zagreba.

Nekima dosta velike božićnice

Od 2017. godine do sada penjali smo se s potrošenih 13 i pol milijardi na 14,8, pa na gotovo 16. Preklani smo se vratili na razinu iz 2017., a lani smo potrošili rekordnih 17 i pol milijardi kuna.

“Možda će dio potrošnje biti generiran činjenicom pretvaranja kuna u eure i dio ljudi će htjeti te kune potrošiti, i ne čekati promjene tako da, bit će različitih impulsa“, kazao je Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak i profesor na Visokom učilištu Effectus.

Neki će ove godine dobiti i dosta velike božićnice. Od velikih državnih tvrtki najveće božićnice daje JANAF – 3500 kuna. Slijede zaposlenici u Hrvatskim šumama, HEP-u, zatim državni službenici koji mogu računati na 1750 kuna. 250 kuna manje dobit će zaposlenici INA-e, a 1000 kuna oni u HNB-u.

Sever: Neki neće dobiti ništa, iako je neoporezivo

“Postoji dio poslodavaca koji neće isplatiti božićnice, neće isplatiti nagrade, neće dati svojim radnicima niti nekakav dar u naravi, niti će dati nekakvu potporu kao što je darivanje djece, a opet je neoporezivo“, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari