NEMA LJETNIH VRUĆINA

Počelo je klimatološko ljeto; More je ipak još prehladno za kupanje

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S prvim danom lipnja klimatološki smo ušli u ljeto, ali onih pravih ljetnih vrućina još nema na vidiku, pa je i more ovih dana hladnije od prosječnih za ovo doba godine.

Za razliku od kalendarskih početaka i završetaka godišnjih doba, u klimatologiji se počeci godišnjih doba podudaraju s počecima mjeseci, a klimatološko ljeto traje od 1. lipnja do 1. rujna.

Klimatolozi su tako odlučili zbog lakše statističke obrade podataka. Na kalendarsko ljeto pričekat ćemo ljetnu ravnodnevicu koja će se dogoditi 21. lipnja u 4 sata i 21 minutu.

Dok je klimatološko proljeće bilo malo hladnije od prosjeka, što nam donose ljetni mjeseci tek ćemo vidjeti, no posebnih vrućina nema na vidiku ni sljedećih desetak dana, piše Morski.hr.

U lipanj smo ušli s prilično niskim površinskim temperaturama mora. One su jučer u Jadranu bile od 15°C do 20°C. Iako se na plažama mogu zateći kupači, za većinu ljudi spomenute temperature mora i dalje nisu dovoljno visoke za ugodno kupanje.

U more se zapute tek oni hrabriji, dok se većina još uvijek zadovoljava sunčanjem i ugodnim izležavanjem na plaži.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari