NISU 'NORMALNA' VREMENA

Počinju pripreme za sezonu gripe: Hrvatska nabavila 600 000 doza cjepiva, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno

Foto: Pexels

Svjetski zdravstveni autoriteti u posljednje vrijeme sve češće govore da bi cijepljenje protiv gripe moglo ipak bitno smanjiti smrtnost od Covida-19, jer istodobne citokinske oluje za mnoge bi mogle biti nesavladive. Osim toga, lakše bi liječnici mogli prepoznati ima li netko Covid-19 ili gripu jer simptomi mogu biti vrlo slični. Britanci čak predlažu da se dobna granica nakon koje se preporučuje cijepljenje snizi na 50 godina.

Sve to će moguće izazvati nestašicu cjepiva protiv gripe jer ne treba zaboraviti da se ono naručuje gotovo godinu dana unaprijed, što znači da je za ovu sezonu to učinjeno prije pojave koronavirusa.

Prema dostupnim podacima Hrvatska je za sada osigurala oko 600.000 doza cijepova i to oko 500.000 za besplatno cijepljenje rizičnih skupina, a oko 100.000 naručile su veledrogerije za građane koji će cjepivo sami kupovati u ljekarnama, piše Jutarnji list.

Hoće li to biti dovoljno u ovoj koronakrizi u kojoj globalne preporuke govore da bi cijepljenih trebalo biti značajno više nego li u ”normalnoj” sezoni gripe teško je reći, ali je sasvim sigurno da će primjerice broj zdravstvenih djelatnika koji će se cijepiti biti značajno veći od 12.000 koliko ih se cijepilo lani.

Inače, u Hrvatskoj je cijepljenje protiv gripe u razdoblju od 2008. do 2014. značajno palo čemu su pridonijele svjetske afere s cjepivom protiv pandemijske gripe (svinjska gripa). Sve do prije dvije godine broj cijepljenih jedva je prelazio 250.000, što znači da nisu bili dovoljno zaštićeni stariji, kronični bolesnici i zdravstveni radnici, a to nije postignuto ni značajnim prošlogodišnjim rastom interesa za cijepljenje.

”Za prošlu smo sezonu ukupno nabavili više od 400.000 doza, a za ovu će to biti 21 posto više, ili oko 500.000. Ugovorena je nabava 460.000 doza, a dodatnih 40.000 nabavit će se na razini objedinjene nabave EU. Time bismo obuhvatili maksimalan broj građana koji pripadaju u rizične skupine”, kaže doc. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodaje da će cijepljenje protiv gripe u nadolazećoj sezoni, upravo za navedene rizične skupine, biti još važnija nego inače, zbog mogućnosti daljnje cirkulacije novog koronavirusa. Tu problem proizlazi već zbog prepoznavanja bolesti, odnosno pitanja radi li se o gripi ili o Covidu-19 s obzirom na sličnu kliničku sliku.

 

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari