SLUČAJ U FOKUSU JAVNOSTI

Pogledajte kako Hrvati katolici pljuju po riječkom nadbiskupu Uziniću: Sluga Sotone, topli brat…

Montaža: Index.hr

Priča o lezbijskom paru čije je dijete odbio krstiti riječki svećenik Kristijan Zeba izazvala je dosta interesa javnosti proteklih dana.

Podsjetimo, Zeba je na svom profilu na Facebooku prije nekoliko dana objavio sljedeće:

“Evo jedno pitanje svim mojim ovdje prijateljima, kako se tu zovemo! A vas molim, podijelite ovu objavu vašim prijateljima da čujemo što više mišljenja.

Dobijem upit. Ovo je slučaj ovdje u Rijeci.

Dvije žene civilno su se vjenčale i umjetnom oplodnjom dobiju dijete. Žele da se dijete krsti. Koji bi bio odgovor na ovo pitanje u duhu sinodalne Crkve? Pišite i recite svoje mišljenje, ali molim bez vrijeđanja i ružnih riječi. Hvala na pomoći…”

To je onda izazvalo i interes medija za ovaj slučaj, a Zeba je izjavio da je odbio krstiti dijete.

“Moja je savjest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno”, rekao je Zeba.

U međuvremenu se oglasio i njegov nadređeni, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, koji je Zebi, između ostaloga, zamjerio što je cijelu priču iznio u javnost i tako povrijedio povjerenje ljudi s kojima je komunicirao o krštenju, , piše Index.

Reakcija nadbiskupa Uzinića

“Župnik je preko posrednika dobio zamolbu dviju ženskih osoba koje su sklopile životno partnerstvo i koje su željele krstiti dijete koje je jedna od njih začela umjetnom oplodnjom. Odgovoreno im je da krštenje djeteta nije moguće, i to iz razloga što se radi o istospolnoj zajednici. Ta činjenica po sebi nije bila dovoljna za odbijanje krštenja djeteta”, navodi se, između ostaloga, u Uzinićevom priopćenju za medije.

“Želio bih, zbog toga, sve nas, a osobito one koji sebi tako olako dozvoljavaju uvrede drugih i drugačijih, podsjetiti da bi obilježje Crkve trebalo biti prihvaćanje. Znak tog prihvaćanja su gostoljubivost, otvorenost i dobrodošlica”, naglasio je Uzinić, dodavši da bi se volio upoznati s lezbijskim parom i njihovim djetetom.

Priopćenje je izazvalo veliku buru među katoličkim vjernicima u Hrvatskoj. Dio njih se slaže s Uzinićem, a dio njih podržava Zebu.

Podijeljene reakcije vjernika

No, zanimljivo je koliko mržnje i prezira izražavaju vjernici koji se ne slažu s Uzinićem. Njega otvoreno vrijeđaju na Facebooku, proglašavaju ga Sotonom i ubačenim agentom koji podriva Katoličku crkvu.

Naravno, puno je tu i homofobnih komentara, na što se osvrnuo i sam Uzinić u svojem priopćenju, ali na to smo od Hrvata katolika odavno navikli.

Ono što ipak donekle iznenađuje je koliko neki od njih mrze Uzinića, iako su navodno pripadnici religije čija je najpoznatija maksima: “Ljubi sebe kao bližnjeg svog.” U tim komentarima nema ni trunke ljubavi ili opraštanja, službeno temeljnih vrijednosti katolicizma, ali zato ima bijesa, osude, ponižavanja, pljuvanja itd.

Katolički vjernici o Uziniću: Sluga Sotone, heretik, dno dna…

Index donosi neke od pristojnijih komentara koji se mogu naći na Facebooku, uz napomenu da ima i mnogo gorih.

Hrvatski katolički vjernici za nadbiskupa Uzinića pišu da je “teži heretičar”, tvrde da je “zaveden ili ucijenjen”, mole boga da ih od Uzinića spasi, govore da je “sramotan”, “primjer da danas svatko može biti biskup” itd.

Neki smatraju da je Uzinić “dno dna”, a neki da je riječki nadbiskup “Sotonin sluga”.

Ovo nije prvi put da Hrvati katolici izlijevaju mržnju po društvenim mrežama

Nažalost, ovo nije prvi put da Hrvati katolici na društvenim mrežama izlijevaju bujicu mržnje, koja je usmjerena i prema predstavnicima njihove Crkve koje smatraju previše umjerenima ili suosjećajnima.

Općepoznato je da dobar dio hrvatskog klera i njegovog zatrovanog stada iz dna duše mrzi papu Franju, o čemu se ne ustručavaju pisati po društvenim mrežama.

U svakom slučaju, vrijedi primijetiti koliko mržnje i zlobe ima među onima u Hrvatskoj koji se deklariraju katolicima i koji su uvjereni da ih baš to čini pravovjernima, piše Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari