NOVE OSOBNE

Pogledajte kako izgledaju nove osobne iskaznice

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Stare osobne iskaznice prestaju se tiskati za nekoliko dana. Zahtjevi za njih se mogu predati najkasnije do četvrtka u 15 sati, a od ponedjeljka se podnose zahtjevi za nove osobne.

Na drugoj generaciji e-osobnih, koje će zamijeniti dosadašnje, slika se seli s desne na lijevu stranu, dok na poleđinu ide čip koji je dosad bio na prednjoj strani, a u njemu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju te matični broj osiguranika. Izgled nove osobne objavio je Dnevnik Nove TV, a kako doznaje Index, datum isteka osobne ipak se neće nalaziti na desnoj strani, kako je prikazano na tom primjeru, nego će se nalaziti s lijeve strane, ispod datuma rođenja.

Sa stražnje strane, kao i dosad, nalazit će se adresa prebivališta, naziv policijske uprave koja je izdala osobnu, datum izdavanja te OIB, uz već spomenuti čip koji je dosad bio na prednjoj strani, piše Index.

Osobna, putovnica i zdravstvena – sve u jednom

Nova osobna imat će biometriju, a služit će kao putovnica, ali i zdravstvena iskaznica. Imat će i svoju digitalnu inačicu na pametnim telefonima, te pristup svim uslugama sustava e-građani, od najniže do najviše razine sigurnosti.

Budete li imali aplikaciju na mobitelu, čitač vam više neće trebati.

Nova osobna, najavljuje se, moći će poslužiti i za podizanje kredita bez odlaska u banku jer će sadržavati otiske prstiju i digitalni potpis.

Vrijedit će pet godina.

Osobne iskaznice ne treba mijenjati prije datuma isteka koji je na njoj naznačen, a prema posebnoj odluci koja je donesena zbog koronavirusa, osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. vrijede bez obzira na datum isteka na osobnoj, i to najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

Osobne će definitivno poskupjeti

Kako smo doznali, premda novi pravilnik koji će to regulirati još nije službeno objavljen u Narodnim novinama, osobne će definitivno poskupjeti.

Vađenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja.

Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna.

Stariji od 70 godini jedini su izuzeti iz ove cjenovne kategorije. Oni će osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom plaćati 70 kuna, no to je 20 kuna više nego sada, s time da je dosad niža cijena vrijedila za one starije od 65 godina (iznosila je 49.50 kuna), a prema novim pravilima bi vrijedila tek za starije od 70 godina.

I drugi punoljetni građani su plaćali 20 kuna manje nego što će morati ubuduće (dosadašnja cijena je 79.50 kn), a za djecu do 5 godina života plaćalo se 60 kuna pa je najveći financijski udar onaj na roditelje koji žele izvaditi osobnu malenoj djeci.

Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari