PUN NOVČANIK

VideoPogledajte ovo! Koje novčanice eura Hrvati prepoznaju, a koje nikad nisu vidjeli?

Trebate li primjerice 100 eura, bankomat će vam isplatiti 10 novčanica po deset eura ili pet novčanica od 20 eura

S prvim danom Nove godine kuna odlazi u povijest, a nova valuta u Hrvatskoj službeno postaje euro. Svi bankomati neće biti spremni, eure će izbacivati njih nešto više od 60 posto. A nećemo moći ni podići baš sve novčanice, samo one od 10 i 20 eura. Njih bi nam trebao za manje od dva mjeseca biti pun novčanik, a znaju li ih građani prepoznati?

Uskoro u novčanicima i kune i euri, a na bankomatima samo nova valuta. Koliko god novca tražili, isključivo će izbacivati novčanice od 10 i 20 eura. Iako ćemo ih imati najviše Hrvati jedva da ih prepoznaju, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Apoeni su to, poručuju iz HNB-a koji će u svakodnevnom životu biti najpraktičniji.

“Nikako se ne radi o tome da nema novčanica od 50, 100 i 200 eura – ima ih u dovoljnoj količini, ali je vrlo bitno da smanjimo pritisak na trgovce i da ne dolazimo s velikim apoenima odmah početkom godine plaćati jer neće biti dovoljno kovanica kako bi se svima uzvratilo na plaćanje velikim novčanicama”, kazao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Pa trebate li primjerice 100 eura, bankomat će vam isplatiti 10 novčanica po deset eura ili pet novčanica od 20 eura.

“A što da ja sad radim, da se s automatom borim i s ovom državom pametnom?”, tvrdi Dubravka Štengl iz Zagreba.

“Toliku hrpu novca i sad ako vam treba veća količina to je blesavo”, smatra Jozica Dobrinić iz Makarske.

“To govori o našoj kupovnoj moći, i o našim plaćama koje su relativno male i imamo mala primanja, i onda su nam ovakvi apoeni jedino što si možemo priuštiti”, kazao je Marko Palada iz Zagreba.

“Meni bi bilo bolje da petice isplaćuju, ali mislim da su krivo procijenili našu platežnu moć s uvođenjem eura”, poručuje Andrea Krivokapić iz Zagreba.

“20 eura 150 kuna što možemo s tim napraviti, dakle mora se nešto mijenjati”, tvrdi Bono Bošnjak iz Makarske.

I hoće, bankomati će po ovom principu raditi do kraja ožujka iduće godine.

“A nakon toga će banke na temelju analize i svojih projekcija uvesti i druge novčanice”, kaže Ivan Hrvoje Maljković, Hrvatska udruga banaka.

“Kad niste skloni matematici, tada vam je najdraže da je novčanik što deblji, a to će upravo biti ispunjeno ako uzimate plaću u novčanicama od 10 eura”, izjavio je Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

A s obzirom na inflaciju, niska primanja i konverziju – građanima će se ionako život svoditi na novčanice od 10 i 20 eura, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views