AIR TAXI

Video | POGLEDAJTE VIDEO! Je li ovo budućnost? Prvi električni zračni taksi skratio putovanje od 3 sata na 20 minuta

Električni ‘Air Taxi’ uspješno je obavio svoj prvi let u Shenzhen-Zhuhaiju u Kini

Nedavno je prva svjetska električna letjelica eVTOL, izvela svoj prvi javni demonstracijski let, smanjujući kopneno putovanje od Shenzhena do Zhuhaija, koje obično traje oko 2 i pol do 3 sata automobilom na samo 20 minuta.

Ovaj zrakoplov razvila je tehnološka tvrtka u Šangaju. Izgled eVTOL-a vrlo je sličan izgledu tradicionalnog helikoptera, s mogućnostima okomitog polijetanja i slijetanja.

Njegova inovacija leži u tome što ima ukupno 13 propelera instaliranih na vrhu i stražnjem dijelu trupa, a može letjeti isključivo na električni pogon.

Dizajn interijera donekle podsjeća na pametne kabine u novim energetskim vozilima. Sprijeda se nalazi inteligentna upravljačka platforma, a zatim slijede sjedala za službenika sigurnosti i četiri putnika straga. Prostor je relativno prostran.

Može postići brzinu krstarenja od 200 kilometara na sat.

Budući da je zrakoplov sposoban za okomito uzlijetanje i slijetanje, nema potrebe za pistom. Trošak je također znatno smanjen zbog elektrifikacije. Na primjer, na ruti probnog leta, s trajanjem leta od 20 minuta, očekuje se da će cijena karte za jedno sjedalo biti jeftinije od 42 američka dolara, bez problema s bukom povezanih s tradicionalnim gradskim izletima helikopterom, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari