OPASNO PO ŽIVOT

POGLEDAJTE VIDEO! U samo 20-ak minuta na ovim vrućinama, u autu temperatura može rasti do 50 stupnjeva!

Životi su ugroženi već nakon pet minuta provedenih u vozilu na ovakvim vrućinama

Toplinski val u Hrvatskoj i dalje traje, a svoj vrhunac bi trebao dosegnuti u četvrtak. Zagreb i Osijek za preksutra su na meteoalarmu označeni crvenom bojom zbog vrlo velike opasnosti od toplinskog vala.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za danas i sutra za Slavoniju upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Očekuju se maksimalne temperature 33-36°C.

DHMZ je objavio i kako u ovakvim vremenskim prilikama može doći do toplinskog udara, iznenadnog kolapsa organizma te je izuzetno važno simptome prepoznati na vrijeme, jer ovakvo stanje može biti opasno po život.

Simptomi, koje valja na vrijeme prepoznati i na njih reagirati, su sljedeći:

Osobi treba u ovakvom stanju pomoći, pozvati hitnu pomoć, rashladiti ju vodom, lepezom, te joj spustiti temperaturu na 38 stupnjeva.

Rast temperature u automobilu na suncu – opasne posljedice

Na Facebook stranicama oglasila se i Vatrogasna postrojba Zagreb koja je upozorila da ne ostavljate djecu i ljubimce u automobilima – vidljivo je i kako su životi ugroženi već nakon 5 minuta provedenih u vozilu na ovakvim vrućinama:

Snimatelji Pixsella snimili su koliko brzo raste temperatura u automobilu parkiranom na suncu. Na snimci se vidi kako je temperatura u samo 22 minute narasla s 25 na 50 Celzijevih stupnjeva.

Evo što se savjetuje kod ovakvih vrućina

 Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je posebno priopćenje. Ono donosi savjete za zaštitu od velikih vrućina koje će nas pratiti kroz cijeli tjedan.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari