JE LI ZBILJA POTREBAN?

Poharali ljekarne: Jedan vitamin navodno pomaže protiv Covid-19 bolesti, čak ga je ponestalo na tržištu

Ilustracija: Riportal - M. L.

“Vitamin D ovaj je put uvelike pretekao potragu za vitaminom C, koji je inače broj jedan u zimskim mjesecima”, kažu u ljekarnama

Nakon što su objavljena istraživanja u kojima je potvrđeno da je kod velikog broja oboljelih od Covid-19 bolesti primijećen manjak vitamina D, na ljekarne i drogerije je krenuo stampedo. Kako piše Glas Slavonije, dogodilo se to i u Osijeku. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanim rizikom za brojne bolesti, poput dijabetesa tipa 2 te neurokognitivne disfunkcije i mišićne slabosti. Stvara ga sunce, a može se naći u ribi i ribljem ulju.

Magistra Marija Škrobar iz Ljekarni Osječko-baranjske županije, kaže za taj list kako čak na tržištu postoji nedostatak tog vitamina od strane određenih proizvođača.

“Vitamin D ovaj je put uvelike pretekao potragu za vitaminom C, koji je inače broj jedan u zimskim mjesecima. To su sve dodaci prehrani i ako se uzimaju u dnevno preporučenim dozama, ne mogu štetiti zdravlju i imaju svoje pozitivne učinke. Traženi su još vitamin C, potom cink, kao i betaglukani. Posebno je zanimljiv velik porast prodaje toplomjera, i to beskontaktnih, kazala je za Glas Slavonije.

Međutim, stručnjaci kažu da u našim krajevima uzimanje vitamina D zapravo nije potrebno. Predstojnica Klinike za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić kaže tako da se nedostatak vitamina D uočava u organizmu starih ljudi, slabije pokretnih, koji ne izlaze možda već godinama ni pola sata na dnevno svjetlo. Odraslom je čovjeku dovoljno da dnevno bude pola sata okrenut licem i rukama prema suncu i da se napuni vitaminom D. Problem je kod onih ljudi koji možda cijeli dan provode u uredu, za računalom, koji odlaze na posao u mraku i vraćaju se kući kasno poslijepodne kada je već mrak”, kazala je dr. Perić. (rtl.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari