POTPIŠITE PETICIJU

Pokrenuta peticija: ”Dan kad su ubijena djeca u Zagrebu želimo proglasiti Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad djecom!”

Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL

Pokrenuta je peticija kojom se traži da se 25. rujna, dan kada je otac u Zagrebu ubio svoje troje djece, proglasi Nacionalnim danimom borbe protiv nasilja nad djecom.

Pozvali su građane da potpišu peticiju koju će poslati vladi.

U nastavku članka prenosimo tekst peticije, piše Index.

Traži se proglašenje 25. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad djecom

“Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković,

Poštovani saborski zastupnici i zastupnice Hrvatskog sabora,

Poštovana Pravobraniteljice za djecu gđo. Helenca Pirnat Dragičević,

Rastuženi i zgroženi tragičnom smrću troje nedužne djece, upućujemo Vam Zahtjeve za poboljšanje sustava prevencije, zaštite i podrške djeci žrtvama nasilja.

Zločin počinjen nad Emom, Vitom i Markom dogodio se nekoliko mjeseci nakon užasne smrti male Nikol kao i sramotne presude zbog seksualnog nasilja nad djetetom te strašan zločin bacanja četvero djece s balkona. Djeca žrtve seksualnog i obiteljskog nasilja bez stvarne podrške sustava baš kao i djeca svjedoci ili žrtve nasilja prepuštena sama sebi nosit će duboke ožiljke u odraslo doba i neka nikada neće postati samosvjesne i kreativne odrasle osobe. Smatramo da je sada krajnji čas za uspostavu cjelovitog sustava prevencije i podrške djeci žrtvama nasilja.

Ponavljamo stalno kako je Hrvatskoj nužna demografska obnova, a nažalost nismo kadri zaštiti već rođenu djecu. Krajnji je čas za uspostavu cjelovitog sustava prevencije i podrške djeci žrtvama nasilja.

Zahtjevi za početak sustavne borbe protiv nasilja nad djecom:

Vlada Republike Hrvatske:

1. Proglašenje 25. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad djecom

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad djecom bio bi godišnja prigoda da se kao zajednica sjetimo sve naše djece koja su nasilno izgubila život, razgovaramo o tom preozbiljnom problemu i utvrdimo slabe karike i prilike za poboljšanja kako bismo sustav prevencije i zaštite djece od nasilja učinili što djelotvornijim.

2. Povećati proračunske stavke za socijalne programe podrške djeci i obiteljima u riziku od marginalizacije i nasilja

Krajnji je čas iskoristiti priliku pri pripremi Proračuna za 2022.g. te povećati stavke za programe prevencije, podrške i zaštite djece od nasilja. Politička volja ostaje deklarativna ako nije vidljiva u proračunu, a financiranje je nužno kako bi se provele sustavne promjene koje će spriječiti svaku buduću tragediju.

Pravobraniteljici za djecu:

1. Osnivanje Filicid Watcha

Pravobraniteljici za djecu predlažemo da slijedi primjer Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja je osnovala skupinu nezavisnih stručnjaka koje unutar Femicid Watcha, analiziraju sve slučajeve ubojstava žena od strane partnera ne bi li utvrdile je li se i gdje dogodio propust u lancu suzbijanja i sankcioniranja počinitelja nasilja. Mehanizam za monitoring Filicid Watch na isti bi način trebao analizirati sva ubojstva djece u proteklih deset godina pa nadalje kako bismo utvrdili što u sustavu hitno treba mijenjati – od prevencije do sankcioniranja.

Nadamo se da ćete prihvatiti naše zahtjeve te da da ćemo od sljedeće godine obilježavati 25. rujna kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad djecom, uz djelotvoran mehanizam monitoringa pri Pravobraniteljici za djecu te dostatna proračunska sredstva za cjeloviti sustav prevencije i zaštite djece i mladih te obitelji u riziku od marginalizacije i nasilja”, poručili su iz Solidarne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari