POKVARENI UREĐAJ: Oboljeli od raka mjesecima čekaju na zračenje: onkološki pacijenti tvrde kako je stanje alarmantno

Foto: Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Cijena popravka RTG cijevi za CT simulator koji se pokvario na Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice iznosi 825.000 kuna

RTG cijev za CT simulator na Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu ne radi već četvrti tjedan, potvrdio je to za Glas Slavonije predstojnik te klinike, prof. dr. sc. Ante Bolanča. Cijena popravka iznosi 825.000 kuna.

Uz ovaj CT simulator mjesečo se odredi terapija za oko 70 bolesnika, a trenutačno se pacijenti upućuju u Kliniku za tumore i druge ustanove. No, onkološki pacijenti tvrdi kako je stanje alarmantno i u drugim hrvatskim bolnicama.

U Klinici za tumore radi samo jedan radiološki uređaj, a u KBC-u Zagreb se na pregled preko CT simulatora čeka dva mjeseca. CT simulator uređaj nužan je za početak terapije zračenja, a u Hrvatskoj ga posjeduje šest zdravstvenih ustanova.

Doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek otkrio da bez tog uređaja se ne može početi terapija zračenja.

“Kod nas je nedavno također bila u kvaru cijev za CT simulator i nastao je velik problem. Ministarstvo je tada, nasreću, izašlo u susret i to smo riješili. U međuvremenu smo pacijente slali u Zagreb, Rijeku i Split. No, kod nas je problem što se na sam početak zračenja čeka između tri i četiri mjeseca jer smo jedina ustanova koja ima samo jedan uređaj za zračenje. Taj problem će, nadam se, uskoro biti riješen jer su potpisani ugovori za novi uređaj i on bi trebao pristići u veljači ili najkasnije ožujku”, otkriva Tomaš za Glas Slavonije.
Vijesti.hr

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views