BROJNI PROBLEMI

Police u njemačkim trgovinama se ubrzano prazne! Hoće li uskoro doći do nestašica stvari – i zašto?

Screenshot/Twitter

Tijekom pandemije mnogi su europski vozači, primjerice iz Poljske ili Rumunjske, napustili Veliku Britaniju i vratili se u svoje zemlje

Dvije stvari su prouzročile poremećaje u globalnom kontejnerskom prijevozu – pandemija i Brexit. To je dovelo do praznih polica u supermarketima u Njemačkoj. Problema imaju i uzgajivači mlijeka, ali i Ikea, Naime, sve trgovine Ikee u Velikoj Britaniji i Irskoj, njih 22, imaju teškoća s dostavom oko 1000 linija proizvoda, piše Fenix.

”Gotovo da nema industrije u Velikoj Britaniji koja se ovih dana ne žali. Razlog je gotovo uvijek isti: posvuda nedostaje vozača kamiona. Prema britanskom industrijskom udruženju, trenutno ih ima oko 100.000. A problem već postoji u Njemačkoj. Stručnjaci strahuju od pada opskrbe i Njemačke”, javlja njemački RTL.

Pandemija koronavirusa pogoršala je situaciju. No, stručnjaci ne očekuju da će Velika Britanija sama imati problema.

”Ono što se događa u Velikoj Britaniji ubrzao je Brexit. Ali čvrsto vjerujem da ćemo istu situaciju imati u zapadnoj Europi. Suočit ćemo se s kolapsom opskrbe i u zapadnoj Europi” smatra Dirk Engelhardt iz Saveznog udruženja za teretni promet, logistiku i odlaganje u Njemačkoj.

I u Njemačkoj već nedostaje između 60.000 i 80.000 vozača kamiona, a taj trend samo raste.

‘Svake godine oko 30.000 vozača ode u mirovinu, a dolazi samo oko 15.000 mladih ljudi. U svijetu postoji potreba za vozačima. Vožnja kamiona postaje sve manje privlačna”, rekao je Engelhardt.

Tijekom pandemije mnogi su europski vozači, primjerice iz Poljske ili Rumunjske, napustili Veliku Britaniju i vratili se  u svoje zemlje. Mnogi od njih se neće vratiti. S jedne strane, slobodno kretanje radnika iz EU -a za Veliku Britaniju je prošlost i neophodni su složeni postupci za dobivanje vize. Međutim, istodobno su vozači potrebni i u mnogim drugim europskim zemljama, tako da privlačnost Velike Britanije jenjava.

Nove trgovinske prepreke i kontrole na granici dodatno otežavaju situaciju. Nedostatak također pridonosi padu izvoza u EU, kako naglašava Britanska gospodarska komora. To također utječe na trgovinu s Njemačkom: Prvi put u više od 70 godina Velika Britanija se više ne pojavljuje među deset najvažnijih trgovinskih partnera Njemačke.

”Kupci bi mogli početi kupovati kao na početku pandemije, moglo bi brzo doći do nedostatka proizvoda ako se brzo ne poduzmu mjere – kaže logistički stručnjak i nije sam. U Velikoj Britaniji čelnik lanca islandskih supermarketa već je upozorio da će Božić biti “oskudniji” ako se konačno nešto ne promijeni. Budući da je već sada predvidljivo da bi moglo postati teško s uobičajenim zalihama koje tržišta obično stvaraju prije blagdana”, kazao je Engelhardt, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari