ZATVOR ZBOG DRONA

Video | Policija lovi pilota drona koji je omeo kanadere. Svjedoci: ‘To su bile minute užasa’

Policija traži pilota drona koji je ometao kanadere prilikom gašenja požara na Murteru. Dron nije jedini koji je bio u zraku kada nije trebalo stoga vatrogasci još jednom mole da ih se ne prekida u gašenju, a piloti kanadera da ih ne ugrožavaju

Pilot kanadera morao se povući s požarišta kod Murtera kad mu je vatrogasni zapovjednik dojavio da je u blizini viđen dron, koji u to vrijeme nije smio biti u zraku.

“Dok se mi maknemo sa strane požar i dalje napreduje, u ovoj situaciji otišao je dalje prema kampu da je dron još duže ostao na požarištu, požar bi još više napredovao i došlo bi do još veće ugroze”, pojašnjava bojnik Igor Mindoljević, pilot kanadera.

Ista stvar mu se dogodila i na požaru na Hvaru prije dva tjedna, a pri brzini od 300-tinjak kilometra na sat kojom lete ugrožena je i posada, stoga moli ljude da poštuju propise oko dizanja drona.

“Opasnost od leta drona je da možemo avionom udariti u njega, može doći do oštećenja aviona i ozljede posade, tako da ako je dron na požarištu mi se mičemo s požarišta dok dron ne sleti”, nastavlja Mindoljević.

I dok šibenska policija kaže da još traju izvidi, portal Morski.hr na društvenim mrežama pronašao je turističkog vodiča koji je pustio snimke dronom s požarišta. Tvrdio je da nije ugrožavao nikoga, ali detalje će ipak utvrđivati policija.

“Ja mislim da policija već zna tko je što je, taj je već stavio svoju objavu, to oni rješavaju, to nije naš problem”, kaže zapovjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić.

No na požaru pojava drona mogla je ugroziti cijeli kamp.

“Pojavio se taj dron koji je radio problem, prekinuta je radnja kanadera na 10-ak ili 15 minuta, a u tih nekoliko minuta je bio ugrožen kamp i civili koji su se nalazili u tom kampu”, dodaje Belakušić.

Svjedoci tvrde da su to bile minute užasa.

“Jadni ljudi su brzo radili i onda dođe nesavjesni čovjek koji maltretira i pusti dron, ja bih to kažnjavao”, kaže Stjepan Bunjevac.

“Ne bi bilo loše da kazne budu veće ako imaju za dronove i ove skupe igračke onda vjerojatno imaju novaca i za ostale kazne koje idu uz to”, smatra Ivica Olivari.

Neodgovornim pojedincima koji koriste dron u zabranjenim zonama kao što je požarište prijeti zatvor i novčana kazna do 20 tisuća eura, naravno u slučaju da policija otkrije krivca, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari