POLICIJA: ‘OTVORENI SMO ZA IDEJE!’ Programeri spašavaju sezonu: ‘Stiže aplikacija kojom ćemo smanjiti gužve’

Idi na originalni članak

Za RTL objašnjavaju da bi mogli relativno brzo i jednostavno razviti aplikaciju koja bi pokazivala u stvarnom vremenu koliko se čeka na svakom od 40 graničnih prijelaza sa Slovenijom

Oglas

Hoće li progameri riješiti problem koji sve više prijeti žili kucavici hrvatskog gospodarstva – turizmu? Za RTL objašnjavaju da bi mogli relativno brzo i jednostavno razviti aplikaciju koja bi pokazivala u stvarnom vremenu koliko se čeka na svakom od 40 graničnih prijelaza sa Slovenijom. Iz policije odgovaraju da su otvoreni za sve ideje.

I danas bijesni putnici u kolonoma čekaju oko sat i pol na prijelaz na Bregani, nešto manje na Macelju i drugim većim prijelazima. Ali sve bi se to moglo zaobići – objašnjava Tihomir – jedan od vodećih stručnjaka u razvoju aplikacija.

“Današnja tehnologija i mobilna aplikacije su toliko naprede da bi se moglo bez problema naći neko rješenje”, kaže nam izvoznik softvera Tihomir Pokrajčić.

Hrvatska sa Slovenijom dijeli četrdeset graničnih prijelaza – na većini njih se uopće ne stvaraju gužve iz jednostavnog razloga jer nitko za njih ne zna. Ali kada bi se u stvarnom vremenu putnicima na zaslonima njihovih mobitela pojavile informacije o vremenu čekanja na pojedinom prijelazu sigurno bi ih koristili.

Bi li koristili aplikaciju koja vam govori gdje su manje gužve da takva postoji?

“Bi koristili bi svakako, pomogla bi nam, ali ju nemamo, jel imamo tako nešto?”, kaže Ivan.

Ne, radimo prilog da bi trebalo razviti tako nešto

“Razvite pa ćemo imati”, dodaje.

“Apsolutno kako ne, da, dapače da”, ističe Vlado.

“Nakon što se osmisli funkcionalsnot, ciljevi i izgled te aplikacije tu kreće softverski tim koji to realizira, jedan jako kvalitetan tim u roku mjesec dana može napraviti vrhunske stvari. Može biti unutar par sto tisuća kuna, međutim ako postoji potreba za licenciranje nekih mapa ruting sistema, cijena može narasti”, poručuje Pokrajčić.

Pri izradi ovoga priloga razgovarali smo i sa ministarstvom unutarnjih poslova i ministarstvom turizma. Iz policije nam kažu da su otvoreni za bilokakve nove ideje koje bi riješile problem gužvi, a na ministarstvo turizma bi pao taj najteži teret promoviranja cijele aplikacije pa bi tako na prilaznim cestama Hrvatskoj mogli postaviti ovakve table za turiste – gdje mogu pronaći sve informacije.

U HAK-u objašnjavaju da su već počeli raditi na sličnoj ideji izveštavanja o stanju u prometu, no ne znaju kad bi mogla biti gotova. A vremena za informiranje turista o alternativnim prijelazima je sve manje – jer turistička sezona je pred vratima.
Ivan Skorin

Exit mobile version