EUROPA POKUCALA NA VRATA

Policija upala u kuću Tomislava Tolušića, istragu vode europski istražitelji!

Foto: Net.hr

Istragu vode europski istražitelji u suradnji s PNUSKOK-om, uhićene su dvije osobe, a sumnja se da je Tolušić varao na poticajima vezanim za vinograd, piše Net.hr.

  • Policijski istražitelji jutros su upali u kuću bivšeg ministra Tomislava Tolušića
  • Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja: Uhićene su dvije osobe
  • MUP: Druga uhićena osoba je zaposlenik tijela državne uprave
  • Sumnja se da je Tolušić varao na poticajima za vinograd
  • Tolušić je za vinariju Apolitico dobio 2,5 milijuna kuna bespovratnih poticaja od Agencije za plaćanje u poljoprivredi

TIJEK DOGAĐAJA:

Drugi uhićeni je djelatnik Ministarstva poljoprivrede u Virovitici

10:01 Uz bivšeg ministra Tomislava Tolušića zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru uhićen je još jedan zaposlenik tijela državne uprave, doznaje se u policiji koja nije otkrila identitete uhićenih. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave, izvijestila je policija.

Večernji list piše da je uz Tolušića uhićen i djelatnik Ministarstva poljoprivrede zaposlen u županijskoj ispostavi u Virovitici.

Policijski kombi nije više pred Tolušićevom kućom

9:52 Policijski kombi je napustio dvorište kuće Tomislava Tolušića, objavio je Jutarnji list.

Otišao iz politike i vinariju nazvao – Apolitico

9:50 Tolušić se nakon odlaska iz Vlade i povlačenja iz aktivne politike u pandemijskoj 2020. godini upustio u vinarski posao. U Rezovcu kod Virovitice sagradio je modernu vinariju površine 600 četvornih metara. Vrijednost investicije bila je oko pet milijuna kuna, a dio je sufinanciran sredstvima EU-a iz tzv. “vinske omotnice”. Vinariju je nazvao Apolitico Boutique Winery, aludirajući nazivom na svoj odlazak iz politike.

Oglasila se i policija: Drugi uhićeni je zaposlenik državne uprave

9:43 Priopćenjem se oglasilo Ravnateljstvo policije.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja). Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja”, naveli su.

Tolušić obuhvaćen još jednom istragom

9:38 Policijski istražitelji u kuću bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića u Virovitici došli su u četvrtak ujutro, neslužbeno zbog poticaja koje je dobio za svoju vinariju otvorenu nakon odlaska s ministarske dužnosti. Tolušić je obuhvaćen i istragom o dodjeli poticaja pokrenutoj nakon uhićenja ministra Darka Horvata. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević koji bi danas trebao biti ispitan u Uskoku.

Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja

9:25 Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) oglasio se priopćenjem u kojem stoji da su dvije osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti.

“Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja 2022. godine, u Hrvatskoj. Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija. EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, stoji u priopćenju EPPO-a.

Tolušićev odvjetnik zasad se ne očituje

9:20 Tolušićev odvjetnik Ivan Stanić zasad se ne želi očitovati. Nije htio ni potvrditi ni demantirati uhićenje.

Sumnja se da je Tolušić varao na poticajima

08.55 Kako doznaje Večernji list radi se o istrazi koju vode europski istražitelji. Bivši ministar sumnjiči se da je varao na poticajima za vinograd te prijavljivao zemlju za poticaje iako su na njima i ranije postojali vinogradi.

Tolušić je dobio 2,5 bespovratnih milijuna kuna za vinariju

Tolušiću je Agencija za plaćanje u plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelila bespovratnih 2,5 milijuna kuna za vinariju koju je počeo graditi u svibnju 2020. Tolušić se tada pravdao kako njegova bivša pozicija nema veze s poticajima te kako to što je bio šef ljudima koji su mu dali poticaje nije bitna. “Normalni, obični sam građanin i svatko tko želi ulagati u proizvodnju vina se mogao javiti. Prije nego sam se javio na natječaj, pitao samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mogu li se javiti i oni su odgovorili potvrdno”, govorio je tada Tolušić.

Istražitelji upali u Tolušićevu kuću

8.34 Policijski istražitelji rano jutros pozvonili su na vrata bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića u Virovitici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari