Policija upozorava: ‘Petarde nisu igračke! Ne darujte ih djeci, kazne su goleme’

Foto: Pixsell

Novost je da je prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje

Policija je u utorak, u povodu akcije ”Mir i dobro” koja se provodi već 26 godina, upozorila građane da se u vrijeme blagdana koriste pirotehnikom u skladu sa zakonom. Istaknula je opasnosti do kojih može doći pri uporabi pirotehnike te je apelirala da se ona što manje koristi.

Predstavnici policije upozorili su javnost da se pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije, koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari, smiju prodavati samo starijima od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja i to isključivo u specijaliziranim trgovinama.

”Takva pirotehnika smije se koristiti samo na otvorenom prostoru, za razliku od pirotehnike F1 kategorije koju mogu kupovati stariji od 14 godina, a koja se može koristiti u vanjskim i otvorenim prostorima”, podsjetio je voditelj Protueksplozijske službe Zlatko Sekačić, dodavši da pridržavanje propisanog načina korištenja pirotehnike smanjuje mogućnost ozljeda.

U zagrebačkoj policiji naglasili su kako građani nikako ne bi smjeli kupovati pirotehniku “na crno” jer ta sredstva nisu ispitana ni provjerena. Uz to, podsjetili su da sve policijske uprave u sklopu operativne akcije ”Mir i dobro” provode nadzor svih prodavaonica pirotehnike, trgovačkih centara te tržnica i javnih mjesta na kojima postoji vjerojatnost da bi se pirotehnika mogla prodavati “na crno”.

Za one koji prodaju pirotehniku na nedopuštenim mjestima ili osobama kojima ih ne smiju prodavati zbog njihove dobi, kao i ako ih prodaju između 2. siječnja i 14. prosinca predviđena je kazna od 10.000 do 30.000 kuna. Oni koji koriste pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima i na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi bit će kažnjeni u iznosu od 5000 do 15.000 kuna.

Novost je da je prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje i u njihovoj blizini, za što je propisana kazna od 10.000 do 30.000 kuna, ističu u policiji.

Voditelj Službe za prevenciju PUZ-a Velimir Tišma spomenuo je da policija od početka školske godine provodi preventivni program ”Znam što je, ne diram, opasno je”. Kroz program informiranja namijenjen učenici i njihovi roditelji upozoravaju se na opasnosti od korištenja pirotehnike, a program je, s obzirom na sve manji broj ozlijeđenih, osvario dobro rezultate, poručuju u PU zagrebačkoj.

”Petarde nisu igračke i nemojte ih darovati djeci”, zaključili su u policiji.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari