KORONA U SLOVENIJI

POLICIJSKI SAT KOD SUSJEDA: Slovenci ogorčeni; U Mariboru sve spremno za prosvjed!

Foto: Facebook /ŽGM

Slovenija je uvela reginalni lockout

U Sloveniji je od sinoć na snazi policijski sat, sa zabranom izlazaka između 21 sat i 6 ujutro. Zabranjene su javne priredbe, vjerski obredi i vjenčanja.

Protiv nametnutih mjera u Mariboru je prosvjedovalo stotinjak ljudi koji su se okupili na Glavnom trgu. Uzvikivali su da policijski sat nije ustavan, a nekoliko prosvjednika bilo je bez maske pa su dobili i kazne. Novi skup najavljen je danas iza 21 sat.

Nakon što je u petak zabilježeno do sada rekordnih 898 dnevnih zaraza, vlada Janeza Janše proglasila je stanje epidemije koje će biti na snazi 30 dana, kako bi se epidemiološka krivulja stabilizirala.

Janša je objavio jučer kako se danas u toj zemlji očekuje više od 1100 novooboljelih od koronavirusa, te upozorio da svatko tko krši mjere koje je vlada uvela za suzbijanje epidemije dovodi u opasnost život svih Slovenaca.

Mediji, konkretno 24ur, javljaju da će prema njihovim informacijama, Slovenija danas imati čak 1323 nova slučaja zaraze.

Prošli tjedan u Sloveniji je već uvedena on-line nastava u obrazovanju, te uveden regionalni “lockout”, a sada je novim mjerama okupljanje ljudi danju ograničeno na najviše šest osoba.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je jučer da se stanovništvu u sadašnjoj situaciji ne preporučuju putovanja u inozemstvo, dok odlasci na groblja za predstojeći Dan mrtvih nisu zabranjeni ako je riječ o članovima jednog kućanstva, ali se ipak ne preporučuju, kako bi se izbjegao rizik većih okupljanja i druženje, što pogoduje širenju virusa.

Video dana: