POLITIČKA ANALIZA: Koliko je realno da SDP ukloni Karamarka iz Vlade?

Procedura bi se mogla pokrenuti oko 18. svibnja, što znači da se Karamarkova sudbina u Vladi mora znati do 18. lipnja

U slučaju da se vladajuća većina HDZ-a i Mosta već ne raspadne do srijede, u proceduru bi trebao krenuti SDP-ov prijedlog u kojem će inzistirati na opozivu prvog potredsjendika Vlade Tomislava Karamarka zbog afere Konzultantica.

Poslovnik Sabora kaže da se prijedlog za izglasavanje povjerenja članu Vlade može pokrenuti uz podršku barem jedne petine, odnosno 31 zastupnika.

Koalicija okupljena oko SDP-a ih ima 56, pa to ne bi trebao biti problem. Prijedlog se potom mora bez odgode staviti na dnevni red sjednice Sabora, nakon čega se Vlada dužna očitovati o prijedlogu najkasnije u roku od osam dana od uvrštavanja prijedloga u dnevni red.

Sabor će o povjerenju raspravljati i glasovati najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru. Procedura bi se mogla pokrenuti oko 18. svibnja, što znači da se Karamarkova sudbina u Vladi mora znati do 18. lipnja.

U raspravi o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja članu Vlade može se očitovati taj član Vlade, a može to učiniti i premijer. Tijekom saborske rasprave premijer Tihomir Orešković i Karamarko mogu održati govor, mogu se javljati tijekom rasprave i davati svoja pojašnjenja.

Koliko je realno da SDP smjeni Karamarka?

Odluka o nepovjerenju članu Vlade može se donijeti većinom od ukupnog broja zastupnika u Saboru. Kao što smo i naveli, koalicija oko SDP-a na izborima je osvojila 56 mandata. Za izglasavanje nepovjerenja treba im još 20 ruku. U SDP-u vjeruju da ih 15 već imaju – uz njih bi mogli biti i tri IDS-ova zastupnika, dva SDSS-ova, te Furio Radin, HRID, HDSSB te zastupnici Petrina, Čačić, Juhas, Kajtazi i Sinčić. To je ukupno 71 glas, što znači da bi na svoju stranu trebali privući i pet Mostovih zastupnika. I tu sada stvari pšostaju najzanimljivije.

Budući da je Most otpočetka oštro napadao HDZ oko INA-e, a priču o biznisu obitelji Karamarko s Jozom Petrovićem prvi preko svog Facebooka otvorio
Miro Bulj, može se očekivati njegova ruka u zraku, odnosno njegov gumb stisnut za opoziv Karamarka. Bulju bi se mogao pridružiti i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić koji nedavno nije birao riječi kako bi HDZ-u poručio da više ne mogu računati na njegovu podršku.

Međutim, ostaje još troje članova Mosta, koji je još uvijek relativno heterogena skupina, i u kojoj bi zapravo mogao presuditi stav Bože Petrova.
Hrvoje Krešić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari