SVE SU OTVORENE

Pomor školjki mušula u istarskoj uvali: ‘Oko 90 posto ih je uginulo. Volci su na njima, jedu ih’

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Slična se situacija dogodila prije desetak godina na zapadnoj obali Istre, no masovni pomori nisu rijetkost. Često su uzrokovali raznim patogenima, utjecajem zagađenja, ali i u posljednjih nekoliko godina zbog klimatskih promjena

Na dubini od nekoliko metara u uvali Cintinera kraj Banjola došlo je do masovnog pomora školjaka mušula, piše Glas Istre.

Prema roniocu s kojim su razgovarali u uvali su na dubini od četiri do pet metara sve školjke otvorene.

“Oko 90 posto mušula, veličine šest do sedam centimetara, uginulo je. Volci su na njima i jedu ih. Bio sam i u Barbarigi. Tamo su mušule žive”, kazao je ronilac.

Prisjeća se da se slična situacija dogodila prije desetak godina kad su školjke počele ugibati preko noći, na zapadnoj obali Istre, od Premanture do Vrsara.

Činjenicu da povremeno dolazi do pomora školjaka potvrdio je biolog Neven Iveša.

On je ranijih godina u Medulinskom zaljevu oko Stupica zapazio velik broj uginulih manjih primjeraka ovih školjaka na nekoliko metara dubine. Manje su jedinke osjetljivije pa lakše i uginu, pojašnjava.

“Neuobičajeni pomori populacija školjkaša nisu rijetkost i obično su rezultat kumulativnog učinka niza različitih faktora, poput infestacije raznim patogenima, utjecajem zagađenja s kopna, nepovoljnim fizikalno-kemijskim parametrima morske vode i posljednjih godina, zbog klimatskih promjena” kazao je biolog Iveša, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari