CRNO NAM SE PIŠE

Video | Popis skupljih namirnica sve je veći. Na njemu su se našla i jaja: ‘Tko hoće jest kolače, jest će ih i dalje’…

Jedno jaje košta i dvije kune, gotovo dvostruko više nego lani. U problemu su kupci, ali i proizvođači

Kokoši koje slobodno šeću dvorištem sve su rjeđi prizor, a zbog sve većih proizvodnih troškova manje ih je i na farmama. Da stvar bude gora, sve je veći broj farmi koje se i zatvaraju, a rezultat svega ovoga – skuplja jaja.

“Preskupa su, čak za nekih 30 do 40 posto. To je moje mišljenje”, kaže Zlatica iz Zagreba.

“Previše je sve, ali tko nas pita”, dodaje sugrađanka Sandra, a na pitanje misli li da će cijene još ići gore, odgovara: “Tak vele, ali bumo vidli. Nećemo baš previše unaprijed razmišljati.”

“Sve nam je već postalo normalno. Vremena kad smo živjeli tiho i mirno su davno prošla. Sad se moramo nositi s tim što nam je došlo”, govori Zagrepčanka Zlata.

U trgovinama je cijena od 18 do 20 kuna za pakiranje, je li to puno?

“Ha, tko hoće jest kolače i jaja jest će ih i dalje”, govori Zagrepčanka Jasenka.

Proizvođačima je najveći problem hrana. Kako je poskupila hrana za životinje, poskupila su i jaja. Lani je jedno koštalo kunu i 20 do kunu i pol, a sada košta čak dvije kune.

Na podizanje cijena su prisiljeni i vlasnici malih OPG-ova poput Pavice koja ima 80 kokoši

“Tako oko dvije kune su zasad. Treba ih hraniti i onda moramo malo poskupiti. Na selu je sve manje kokoši. Ljudi sve manje hrane, više manje isključivo za sebe, ali inače na selu ima sve manje kokica”, kaže vlasnica OPG-a Pavica Zajec.

Oni koji proizvode hranu za svoje životinje još se donekle i mogu nositi s inflacijom i sušom, ali onima koji sve kupuju – crno se piše.

“Sve je moja proizvodnja, naša domaća. Kokice imaju domaću hranu – travu, malo suncokreta, žitarice i to je sve. Nema dodataka”, govori Zajec.

Da nema svoju hranu, kaže, teško da bi imali kokice.

“Onda ih definitivno ne bi držali jer ne bi bilo isplativo, po toj cijeni hrane nikako”, dodaje.

Očekuje se da će cijena jaja biti i veća, jer će ih biti sve manje. Lani je Hrvatska gotovo bila samodostatna. No, smanjenjem proizvodnje i gašenjem farmi stvar će opet spašavati uvoz, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari