NOVO POSKUPLJENJE

Porezna uprava uvodi PDV na male pošiljke iz Kine jeftinije od 22 eura

Foto: Pixabay

Jeftiniji paketi koji se naručuju iz Kine poskupjet će 25 posto od 1. srpnja 2021.

Trenutačno su u Hrvatskoj male pošiljke čija je vrijednost manja od 22 eura oslobođene od plaćanja PDV-a, no za manje od godinu dana na takve pošiljke bit će potrebno platiti PDV i carinu pa će i mali, tj. jeftiniji paketi koji se naručuju iz Kine poskupjeti 25 posto.

Za svaku pošiljku naručenu iz trećih zemalja – uključujući i Kinu, od 1. srpnja 2021. bit će potrebno platiti porez na dodanu vrijednost od 25 posto.

O poskupljenjima pošiljaka iz trećih zemalja govori se već neko vrijeme, a Bug je dobio potvrdu iz Ministarstva financija i Porezne uprave: ”Usklađenje s direktivama imat će učinak od 1. srpnja 2021. godine, s ciljem pojednostavnjenja određenih pravila u vezi s isporukom usluga i prodajom dobara na daljinu te osiguravanja ravnopravnih uvjeta poslovanja poreznim obveznicima iz Europske unije u odnosu na porezne obveznike iz trećih zemalja, s obzirom na to da se ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a za male pošiljke uvezene u Europsku uniju čija je vrijednost manja od 22 eura”.

Od sljedećeg ljeta na pakete poslane iz Kine i trećih zemalja u vrijednosti manjoj od 22 eura, odnosno 160 kuna, plaćat će se PDV od 25 posto koji će biti zaračunat izravno prodavatelju robe. To ujedno znači i da će se izbjeći dugotrajni postupak carinjenja i s njime povezane fiksne troškove pa će ”sitnice iz Kine” vjerojatno poskupjeti za ”samo” 25 posto.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari