PORUKA S KVARNERA Novo lice u Saboru za govornicom održalo lekciju starosjediocima

Screenshot video

Lukanović u Saboru: “Možemo opstati samo ako živimo u slozi i zajedništvu”

U utorak se nastavila 2. sjednica Hrvatskoga sabora. Na dnevnom redu su izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, kojim se predlaže ograničenje trajanja korištenja unajmljenih vozila koja su registrirana i stavljena u promet u drugoj državi, na najviše dva uzastopna mjeseca, nakon čega ih je potrebno registrirati po nacionalnim propisima.

Zastupnici će potom raspraviti i prijedlog 17 oporbenih zastupnika o osnivanju istražnog povjerenstva o radu Stožera civilne zaštite i drugih institucija za vrijeme pandemije covida-19.

Cilj povjerenstva bio bi utvrditi sve eventualne nezakonitosti, nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na rad Stožera i drugih nadležnih institucija tijekom pandemije, kao i sve okolnosti nabave cjepiva.

Ivica Lukanović (SDP): ‘Ovo su moje prve riječi’

“Ovo su moje prve riječi s ove govornice i s obzirom na to predstavit ću se s nekoliko rečenica i reći nešto o kraju iz kojeg dolazim. Dolazim iz Kastva, jednog malog gradića smještenog na brijegu iznad Opatije i koji s tog brijega pazi na Kvarner.

Svega nekoliko kilometara od Rijeke tu se već stoljećima čuva hrvatska riječ. Tu u tom gradu sam punih 25 godina obnašao sve najvažnije dužnosti. Bio sam dva mandata gradonačelnik. Kastav ima veliku povijest i iz te povijesti ja najradije izdvajam povijesnu slogu. Kastav je u današnjem trenutku izgradio jednu kulturu zajedništva koja je uključila brojne građane u javni život. Tamo se ugodno i lijepo živi, ljudi se nastanjuju i mislim da na tu činjenicu utječe upravo zajedništva i sloga. Nažalost, u ovih nekoliko tjedana naslušao sam se toliko uvreda, teških riječi, bezobraznih nastupa.

Pogledajte video:

Naslušao sam se jedne ružne komunikacijske kulture koja očito obilježava hrvatsku politiku i moram vam reći da je neupitno da se takva kultura preko medija prenosi u hrvatski narod. Bilo bi bolje da šaljemo drugačiju energiju s ove govornice i Sabornice. Kolegice i kolege, da svojim ponašanjem smanjujemo podjele u društvu bilo bi lakše ovom jednom jedinom ministarstvu demografije koje smo osnovali da zapravo zadrži ljude na ovom prostoru, ovako nam neće pomoći ni stotinu takvih ministarstava.

Takav jedan ambijent u Hrvatskoj tjera ljude da razmišljaju o odlasku iz Hrvatske, ovaj bogomdani prostor kakav imamo. Baš na ovaj Dan neovisnosti moram reći da je zajedništvo Hrvata dovelo sve najveće rezultate koje smo imali, to najznačajnije odigralo ranh 90-ih, pa i uspjesi naše reprezentacije i sportaša. Hrvatski narod ima veliki potencijal, ali možemo opstati samo ako živimo u slozi i zajedništvu”, rekao je Ivica Lukanović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari