SKUP PROSINAC...

Poskupljenja u prosincu u Hrvatskoj među najvećima u Europi: Višu stopu inflacije imale samo Slovačka i Austrija

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Porast stope promjene na mjesečnoj je razini procijenjen za komponente hrane, pića i duhana po svakoj komponenti za 0,1 posto, dok je pad stope procijenjen za komponente energije za 1,7 posto, te industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 1,2 posto

Državni zavod za statistiku danas je objavio prvu procjenu potrošačkih cijena u prosincu 2023. godine. U odnosu na prosinac 2022. godine, cijena dobara i usluga veća je za 4,5 posto.

Godišnja stopa inflacije u prosincu mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 5.4 posto, a u cijeloj eurozoni prosječnih 2.9 posto.

Višu stopu inflacije od Hrvatske imale su Slovačka 6.6 i Austrija 5.7 posto. Ostale članice eurozone imale su nižu stopu od Hrvatske.

Porast stope promjene na mjesečnoj je razini procijenjen za komponente hrane, pića i duhana po svakoj komponenti za 0,1 posto, dok je pad stope procijenjen za komponente energije za 1,7 posto, te industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 1,2 posto.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u prosincu 2023. objavljuju se 16. siječnja 2024. Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u prosincu mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 5.4 posto, a u cijeloj eurozoni prosječnih 2.9 posto.

Višu stopu inflacije od Hrvatske imale su Slovačka, 6.6 i Austrija, 5.7 posto, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari