UDAR NA DŽEPOVE SLADOKUSACA

Video | Poskupljuje čokolada! Kakaovcu najveća cijena u pola stoljeća, najavljuje se – korigiranje cijene

Loše vijesti za ljubitelje slatkog. Cijena kakaovca porasla je čak 150 posto. Povećava to troškove proizvođača koji će ih, na kraju, prebaciti na potrošače. Tko je ili što krivac za najskuplju čokoladu?

Cijena kakaovca snažno je porasla i trenutačno je najveća u posljednjih gotovo pola stoljeća. Poskupljenje kakaovca povećava troškove velikih proizvođača čokolade i slatkog, koji će ih na kraju, prebaciti na potrošače, donosi RTL Danas.hr.

“U zadnjih godinu dana cijena kakaovca je porasla više od dva i pol puta, kakaovac je sastavni dio svakog slatkog proizvoda, uključujući i čokoladu. Riječ je o relativno slaboj berbi kakaovca u zapadnoj Africi, gotovo sav kakaovac dolazi iz zapadne Afrike i to je dovelo do toga da je porasla cijena“ kazao je za RTL Danas Mario Müller, član Uprave Kraša.

Kakaovac je napala i bolest

Osim suše, kakaovac je napala bolest i njegova cijena porasla je čak 150 posto i tako dosegla rekordnu razinu u zadnjih 47 godina. Ovakvo kretanje cijena utječe na poslovanje svih proizvođača na svijetu, pa tako i hrvatskih.

“Vjerujem, kao i svi ostali proizvođači da ćemo biti prisiljeni nešto korigirati svoje cijene u narednom periodu, uvjeren sam da to neće biti veliki postotak povećanja, ni približno ovome o čemu sam ranije govorio o rastu cijene sirovina, ali ako cijena bude ostala na ovom nivou mi ćemo biti prisiljeni blago korigirati cijene. 10-ak posto, ne više od toga“ ističe Müller.

Da će se skok cijena preliti na maloprodajne, očekuju i u maloj tvornici u Križevcima.

“Za sada imamo ugovore koji su sklopljeni na neki dulji period, tako da će nam cijena sirovina ostati neko vrijeme ista, ali čim to vrijeme istekne mi ćemo se morati suočiti s ozbiljnim poskupljenjima“, ističe Alemka Lončar, direktorica Hedone.

Neki dobavljači već su najavili nove cjenike

Veća cijena kakaovca, znači veću cijenu čokolade, a time i skuplje slastice. Neki dobavljači, već su najavili nove cjenike.

“Cijene će vjerojatno skočiti i do 200 posto, od danas pa do sljedeće godine, ali uglavnom dobavljači si isto ne mogu pomoći“ ističe Darko Židak, vlasnik slastičarnice u Sesvetama.

O cijenama torti i kolača kaže: “Zavisno koliko koji kolač sadržava čokolade. Nije problem toliko u cijeni, jer kupci su uvijek spremni platiti za nešto dobro, lijepo i fino, veći je problem hoće li čokolade biti ili je neće biti”

Za krizu u industriji svi se pripremaju, pa se traže alternative i uvode novi proizvodi.

“Tako smo prije nepunih 15 dana uveli Premium namaz sa 60 posto lješnjaka i bazirat ćemo se na proizvodnji nekih drugih slastica i kolača koje ne moraju u sebi sadržavati samu čokoladu“, poručuje direktorica Hedone, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari