RODITELJI ZBUNJENI

Video | Poslati dijete u ponedjeljak u školu ili ne? Premijer i ministrica Divjak poručuju da je sve sigurno

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba postavlja pitanje: ‘Je li sve ovo u najboljem interesu djece?’

Poslati djecu u školu u ponedjeljak ili ne, roditelji diljem zemlje i dalje su zbunjeni. Ministrica poručuje – djeci je mjesto u školi, a da je povratak siguran, tvrdi i premijer.

Da su upute trebale stići ranije i biti preciznije upozoravaju ravnatelji koji se pripremaju za povratak većeg broja učenika u školske klupe.

U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi 330 je učenika nižih razreda, u ponedjeljak na nastavi trebalo bi se pojaviti njih 200.

“Moramo znati u kojoj grupi ćemo imati koliko učenika, ako prijeđemo taj broj od 20 ili koliki je kapacitet učionice, da ih podijelimo u dvije grupe. Onda moramo angažirati novu učiteljicu i organizirati sve prema uputama HZJZ-a”, rekao je ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu Krešimir Supanc.

Tu su još produženi boravak i organizacija prehrane u školi, zbog čega se slažu rasporedi odmora, kao i vrijeme ručka po skupinama.

“Blagavaonica ima 13 stolova i s distancom od metar i pol tu može sjediti samo 13 učenika i zato ćemo morati ručak organizirati na holu”, rekao je Supanc.

Slično je i u Puli

Slična je situacija i u jednoj pulskoj osnovnoj školi. Pripremaju se učionice i mjeri udaljenost među klupama za 290 učenika koje očekuju od ponedjeljka.

“Najveći problem je to što imamo velik broj učenika u razredu, negdje ih ima i po 28, nezgodno je jer ih dijelimo u dvije skupine i onda će biti dvije učiteljice, a na to se djeca nisu navikla”, rekao je v.d. ravnatelja OŠ Vidikovac u Puli Predrag Dukić

Djeci je mjesto u školi, poručuje ministrica. Svi izostanci od ponedjeljka moraju biti opravdani. Razlozi mogu biti objektivni ako je dijete bolesno, preseljeno zbog potresa ili ako je riječ o lokalnom žarištu, ali i subjektivni – ako se roditelji boje poslati djecu u školu.

“Bez straha i bojazni pošaljite djecu u školu. Ako zbog subjektivnih ili objektivnih razloga to ne učine, ispričat će se svom učitelju, to će zabilježiti i ako se radi o subjektivnim razlozima, adresirati problem za koji će se pokušati naći rješenje”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Premijer poručuje da su škole sigurne

“Nejasnoća nema, škole su sigurne i vrijeme je za povratak učenika”, poručuje i premijer.

“Ne znam što bi trebalo spriječiti roditelje i djecu da se od ponedjeljka ide u školu ako smo reaktivirali sve što se moglo reaktivirati u gospodarstvu i društvenom životu”, kazao je Andrej Plenković

Zašto se u klupe ne vraćaju i učenici viših razreda, u Ministarstvu kažu – škole nisu projektirane tako da pod ovim uvjetima mogu primiti sve učenike. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuje – ako Ministarstvo bude pitalo, napravit će procjenu.

“Ne mogu odgovoriti ovako, moram malo razmisliti, što od 5. do 8. razreda gdje je zamka, gdje je problem i što bi epidemiološki trebalo napraviti. Pet do šest minuta bi mi trebalo da razmislim o tome”, rekao je Krunoslav Capak.

Nejasne informacije oko povratka zbunjuju i roditelje i djecu pa ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba postavlja pitanje: “Je li sve ovo u najboljem interesu djece?”

“Roditelji koji nam se javljaju su vrlo zbunjeni jer kažu prvo je bila poruka možete, ali bolje nemojte, onda vi odlučite, a sada ne možete odlučiti, ali imati objektivne i  subjektivne razloge, a ovi subjektivni su zapravo nejasni”, kazala je Gordana Buljan Flander.

Pa ostaje vidjeti za koliko će djece nakon 10 tjedana nastava  ponovno početi u školskim klupama.

Zorana Čičak Kulić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari