DUG JE PUT DO OZDRAVLJENJA

Posljedice koronavirusa su dugotrajne: Pluća su toliko oštećena, kao da se unutra nalazi staklo

Foto: Screenshot Youtube video

Istraživanje iz Austrije utvrdilo je da osobe koje su preboljele koronavirus, neovisno o tome jesu li imali blage simptome ili je njihova klinička slika zahtijevala bolničko liječenje, tjednima i mjesecima nakon ozdravljenja i dalje osjećaju posljedice zaraze poput kašlja i gubitka daha.

Proces ozdravljenja je dugotrajan

Znanstvenici su objavili da je riječ o dugotrajnim i ozbiljnim oštećenjima pluća.

“Oni koji su preboljeli Covid-19 imaju problema s plućima tjednima nakon ozdravljenja”, konstatirala je dr. Sabine Sahanic sa Sveučilišne klinike u Innsbrucku, koja je sudjelovala u istraživanju.

Kako prenosi The Guardian, rezultati su pokazali da čak 88 posto pacijenata, šest tjedana nakon otpuštanja iz bolnice, na CT-snimkama ima tako oštećena pluća da se čini kao da se unutra nalaze komadići stakla. Nakon šest tjedana, 47 posto pacijenata imalo je problema s gubitkom daha.

Ovi simptomi nisu nestali ni nakon tri mjeseca pa se tako s gubitkom daha borilo 39 posto pacijenata, a oštećena pluća CT-snimke pokazale su u 56 posto slučajeva.

Istraživanje je pokazalo i to da je kod 28 posto pacijenata mjesec i pol dana nakon ozdravljenja kapacitet pluća bio manji od 80 posto u prosječne odrasle osobe. Tri mjeseca od ozdravljenja, još uvijek je tako nizak kapacitet pluća imalo 19 posto pacijenata.

Slično kao sa SARS-om

Sahanic je naglasila da se pacijenti s daljnjom terapijom naposljetku oporave, odnosno, pluća im ne ostanu trajno oštećena te da simptomi nestaju, ali riječ je o dugotrajnom procesu.

Čak i pacijenti koji su bili na intenzivnoj njezi, s vremenom u većini slučajeva pokazuju tendenciju da se oporave jednako kao i pacijenti koji su ranije hospitalizirani

Sahanic je kazala i da je prije nekoliko godina slično primijećeno i za SARS; oko 30 posto preživjelih imalo problema s plućima i tjednima nakon izlječenja.

Tom Wilkinson sa Sveučilišta Southampton, konstatirao je da se istraživanje iz Austrije uklapa u sliku koja se bilježi generalno, da pacijenti i 12 tjedana od izlječenja trpe probleme sa srcem i plućima.

U proljeće se, naime, pojavio niz slučajeva gdje su pacijenti nakon što su preboljeli Covid-19 i dalje trpjeli zdravstvene poteškoće, a neki od njih nisu bili sposobni za obavljanje uobičajenih životnih funkcija.

Znanstvenici tek otkrivaju što stoji iza drugih dugotrajnih problema poput stvaranja ugrušaka, problema s krvnim žilama, odnosno organima poput bubrega, mozga ili jetara.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari