POTPISANO! Damir Mišković s Kinezima potpisao pismo namjere o izgradnji Nove Kantride!

Kako se i najavljivalo ovih dana, između tvrtke Stadion Kantrida i kineskih ulagača došlo je do potpisa “memoranduma o razumijevanju” kojim je, nadamo se, počeo proces izgradnje Nove Kantride

U Dubrovniku je danas, na sjednici šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine između predstavnika hrvatskih institucija i kompanija te kineskih ulagača potpisano sedam memoranduma – dio se odnosi na javne projekte, a dio na privatne poput gradnje novog stadiona Kantrida, kako smo najavljivali OVDJE i OVDJE.

Memorandum su potpisali hrvatska tvrtka Stadion Kantrida i kineska tvrtka Top International Engineering Company (TIEC) a pored izgradnje novog stadiona (kapaciteta oko 15 tisuća gledatelja!) projekt uključuje i popratne sadržaje, zapravo jedan cijeli kompleks koji uključuje hotel i srodne sadržaje.

Foto: Screenshot HTV4

“TIEC je korporacija koja zapošljava više od 20.000 ljudi i bavi se investicijskim projektima i građenjem, a osim u Kini djeluje i na međunarodnom tržištu. Korporacija djeluje od 1950. godine i gradi ceste, aerodrome, bolnice, zgrade i ostale građevine u zemljama diljem svijeta, a izgradila je i nacionalni stadion u Capo Verdeu. Za svoje radove primili su brojne strukovne nagrade.”, priopćili su iz HNK Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Predstavnici Stadion Kantrida d.o.o. i HNK Rijeka predstavili su projekt stadionskog kompleksa Kantrida mnogim potencijalnim investitorima, a najveći interes pokazale su dvije kineske i jedna njemačko-švicarska korporacija. TIEC-a je bio najkonkretniji i sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je postavljen formalno-pravni temelj za izgradnju željno iščekivanog stadiona na Kantridi.”, dodali su iz HNK Rijeke.

Cijena cijele investicije još nije poznata no prema prije izrađenim procjenama i onome što čujemo u svezi aktualnog “memoranduma o razumijevanju”, vjeruje se da nije manja od 50-tak milijuna eura.

Grad Rijeka je, kao suvlasnik kluba i vlasnik terena, od početka uključen u pregovore s investitorima između kojih je TIEC bio najkonkretniji.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kada se s Kinezima potpisuje “pismo namjere”, to je velika stvar! Barem tako tumače dobri poznavatelji političko-ekonomskih odnosa ogromne Kine i “ostatka svijeta”. Takav poslovni naum mora naime odobriti i kineska Vlada odnosno sam vrh kineske države, i ekonomisti potpis “pisma namjere” zovu “napola zgotovljenim poslom”.

Naravno, i po potpisu ovoga pisma namjere tek slijede ozbiljni razgovori s Vladom RH (npr. , pitanje pomorskog dobra) odnosno Gradom Rijekom (OVDJE) koji u cijelom pothvatu ima vrlo važnu ulogu jer samo Grad može riješiti ključne infrastrukturna pitanja (voda, struja…).

Za rješavanje tih pitanja, ocjenjuju s Rujevice, trebalo bi biti dovoljno 12 mjeseci, nakon čega bi trebala početi izgradnja Nove Kantride.

Povezani VIDEO:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari