Potvrđena još dva slučaja zaraze koronavirusom! Hrvatska je sada na 27 zaraženih

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Najnoviji slučajevi dolaze iz Pule

Nakon Kine, mjesta izbijanja virusa u kojoj je potvrđeno 80.000 zaraženih, ali i više od dvije trećine izliječenih, najviše zaraženih je u Italiji (12.400), Iranu (10.000) i Južnoj Koreji (7800).

Slijede ih Francuska, Španjolska i Njemačka s nešto više od dvije tisuće potvrđenih slučajeva, a virus se širi i u Sjedinjenim Državama gdje je oko 1300 zaraženih.

Kuba, Honduras, Bolivija i Obala Bjelokosti zabilježile su prve slučajeve, a Bugarska, Grčka, Irska, Švedska i Indonezija prve smtne slučajeve od koronavirusa.

Svi zaraženi na Kubi i u Boliviji povezani su s Italijom – ili su talijanski turisti ili lokalni stanovnici koji su nedavno boravili u Italiji.

Prvi slučaj lokalnog prijenosa otkriven je u Južnoafričkoj Republici, objavile su tamošnje vlasti.

Kako bi spriječila širenje zaraze, Kalifornija je do daljnjega zabranila masovna okupljanja veća od 250 ljudi.

Kazahstan je otkazao sve javne događaje, zatvaraju se škole i fakulteti, objavile su vlasti te srednjoazijske države.

22:27
U Italiji koronavirus usmrtio više od 1000 ljudi

U Italiji je koronavirus odnio 1.016 života, potvrđen je prvi smrtni slučaj u Norveškoj, a građani Austrije i Njemačke odlučili su pomoći starijim susjedima i umjesto njih odlaziti u trgovine i ljekarne.

Broj zaraženih koronavirusom u 116 zemalja u četvrtak je porastao na 131.479, a umrlo ih je 4.925.

U posljednja 24 sata u Italiji je umrlo 188 ljudi, a zaraženih je 15.113. Oporavilo ih se 1.258, objavila je talijanska Civilna zaštita.

No, ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio kaže da su uvedene mjere polučile rezultate, javlja BBC.

Dva tjedna od proglašenja 10 gradova u sjevernoj Italiji “crvenom zonom” i uvođenja izolacije, Di Maio je rekao da u tim područjima nema novih zaraza.

“Italija je bila prva nacija u Europi koja je tako teško pogođena. No, nadam se da to znači i da će Italija biti prva koja će ostaviti krizu iza sebe”, rekao je Di Maio.

Kaže da se velika većina građana pridržava uvedenih mjera, a oni koji to ne čine, bit će kažnjeni.

“Ako liječnici i medicinske sestre mogu raditi 24 sata dnevno, mi možemo ostati kod kuće”, rekao je Di Maio.

U Britaniji vjerojatno tisuće zaraženih

U Britaniji je vjerojatno između 5.000 i 10.000 zaraženih, rekao je glavni stručnjak za koronavirus britanske vlade Chris Whitty.

Premijer Boris Johnson odlučio je snažnije odgovoriti na pandemiju. Johnson je na sastanku kriznog stožera rekao da svi koji imaju simptome koronavirusa trebaju ostati u samoizolaciji barem tjedan dana.

“To će se raširiti. Moram biti iskren s vama, iskren s britanskom javnošću. Još mnogo obitelji izgubit će svoje voljene prijevremeno”, rekao je Johnson.

U Britaniji je prema službenim podacima 10 umrlih, a 590 zaraženih.

Johnson je rekao da se zasad neće zatvarati škole, ali je postoji kao opcija kako se virus bude širio.

Whitty je rekao da neće još izolirati starije i ranjivije osobe. “No, do toga će doći”, rekao je.

Koronavirus utječe i na pregovore EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva o njihovim odnosima nakon Brexita.

Pregovarači su u četvrtak odlučili da se zbog epidemije drugi krug pregovora idućeg tjedna neće održati u Londonu kako je bilo predviđeno, rekao je izvor blizak pregovorima.

Irska će zatvoriti škole, fakultete i dječje vrtiće do 29. ožujka i zabraniti velika okupljanja, rekao je u četvrtak vršitelj dužnosti premijera Leo Varadkar.

Građani Austrije i Njemačke solidariziraju se sa starijim susjedima
Austrijanci i Nijemci pokušat će zaštititi starije osobe i pomoći im u ovoj krizi.

Koristeći hashtag #izazovzasusjede, korisnici društvenih mreža objavljuju fotografije zgrada u kojima stanuju i nude pomoć svojim starijim susjedima.

“Ako si stariji od 65, kroničan bolesnik ili imaš slabiji imunitet, mogu ti pomoći”, objavio je austrijski učitelj Claus. Nudi starijima odlazak u trgovinu, ljekarnu i slično.

“Važno je pripaziti na starije i potrebite”, rekao je Eugen Brysch, čelnik njemačke zaklade za zaštitu pacijenata.

Prvi smrtni slučaj u Norveškoj

U Norveškoj je prva osoba preminula od koronavirusa, potvrdila je u četvrtak premijerka Erna Solberg. Riječ je o starijoj osobi.

Kralj Harald V. i kraljica Sonja koji su prošli tjedan bili u trodnevnom posjetu Jordanu, smješteni su u samoizolaciju.

Nemaju simptome, ali norveški ministar zdravstva Bent Hoie rekao je da svi koji su putovali izvan nordijske regije u posljednja dva tjedna moraju u samoizolaciju na jednak broj dana.

Francuska je “tek na početku epidemije”

Francuska planira do daljnjega zatvoriti sve dječje vrtiće, škole i sveučilišta od ponedjeljka kako bi ograničila širenje novog koronavirsua, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Mi smo tek na početku epidemije i posvuda u Europi ona se ubrzava i pojačava”, upozorio je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

Macron je pozvao sve građane starije od 70 godina i one s kroničnim bolestima da budu kod kuće što je više moguće.

Koronavirus, kojim je dosad u zemlji zaraženo 2.876 osoba od kojih je 61 umrla, najgora je zdravstvena kriza koja je pogodila Francusku u zadnjih sto godina, rekao je Macron.

Francuska vlada je u četvrtak zatražila “otkazivanje kirurških zahvata koji nisu hitni” kako bi oslobodila krevete na odjelima intenzivne njege, doznaje se od ministarstva zdravstva i područnih zdravstvenih agencija (ARS) u Ile-de-Franceu, pokrajini u kojoj je glavni grad Pariz.

Time se aktivira drugi stupanj “bijelog plana” koji je uveden u petak.

Njime se trebaju “osloboditi odjeli intenzivne skrbi i osoblje” koje ondje radi, navodi ARS Ile-de-Francea.

Austrija proširila preporuku o izbjegavanju putovanja na sve zemlje svijeta

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova proširilo je svoju preporuku o izbjegavanju putovanja u određene zemlje zbog novog koronavirusa na sve države svijeta.

“Savjetujemo izbjegavanje svih putovanja koja nisu hitna i nužna”, rekao je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Austrijski turisti i poslovni ljudi sada se trebaju vratiti kući kako bi izbjegli zarazu u inozemstvu kao i zbog toga jer bi druge zemlje mogle nametnuti zabrane putovanja koje bi otežale Austrijancima povratak u domovinu, navodi ministarstvo.

22:26
Cijeli svijet pogođen je koronavirusom: Otkazuju se događaji, gubici su milijunski, zarazili se i poznati

Svijet poznatih i slavnih također protiv koronavirusa: brojni glazbenici otkazuju svjetske turneje, filmska industrija dugoočekivane premijere, a modni svijet – trpi milijunske gubitke.

Sportska natjecanja se neće održati, a s obzirom na to da virus pogađa apsolutno sve, prve slavne osobe priznale su da su zaražene koronavirusom.

20:36
Još dva slučaja u Puli

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, potvrđene su još dvije oboljele osoba koronavirusom hospitalizirane u OB Pula. Radi se o hrvatskim državljanima koji su došli iz Italije. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 27 oboljelih osoba.

20:35
Sveučilište u Zagrebu odgodilo sve aktivnosti, osim nastave

Sveučilište u Zagrebu odgodilo je sve aktivnosti koje nisu izravno povezane s nastavom, a rektor Damir Boras donio je upute sastavnicama zagrebačkog Sveučilišta o postupanju vezano uz epidemiiju koronavirusa.

Djelatnici i studenti koji su u proteklih 14 dana boravili izvan Hrvatske dužni su javiti se Upravi, odnosno nadležnom prodekanu za nastavu i studente te ostati u samoizolaciji 14 dana od povratka.

20:29
Pet novih slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 24

U Srbiji je u četvrtak navečer potvrđeno još pet novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupni broj zaraženih porastao na 24, a jedan pacijent ima veoma tešku kliničku sliku uz niz pratećih bolesti, priopćio je srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

“Jedini trenutno u ozbiljnom stanju je pacijent koji se nalazi u Novom Sadu. Riječ je starijem čovjeku koji ima niz drugih oboljenja – dijabetes, probleme s bubrezima. Ali radimo sve što možemo da mu pomognemo”, rekao je Lončar na tiskovnoj konferenciji u Vladi Srbije.

18:30
Potvrđen 25. slučaj

Potvrđen je i 25. slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Riječ je o prvoj zaraženoj osobi u Sisačko-moslavačkoj županiji, iz Petrinje, a zarazila se u Italiji. Osoba je hospitalizirana u sisačkoj bolnici, potvrdio je u RTL-u Danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Riječ je o mladiću iz petrinjskog prigradskog naselja Mošćenica, starom 23 godine, koji se vratio iz Italije gdje je radio kao pomoćni kuhar. Njegovo stanje je dobro.

17:32
U bolnicama stroža pravila zbog koronavirusa

Zbog koronavirusa u KBC-u Zagreb odgađaju se kontrolni pregledi koji nisu neizbježni, u splitskom KBC-u razmišljaju o obavljanju samo hitnih operacija, a u KBC-u Sestre milosrdnice donijeli su upute kojima uvode strogi režim za osoblje i pacijente.

KBC Zagreb odgađa kontrolne preglede koji nisu neizbježni, a pacijenti će biti obaviješteni o novim terminima pregleda, doznaje se u četvrtak od pomoćnika ravnatelja KBC-a Milivoja Novaka.

17:20
Dvije trećine obrtnika tvrdi da već osjeća posljedice pandemije

Dvije trećine obrtnika već osjeća posljedice utjecaja koronavirusa te bilježi smanjenje prihoda veće od 30 posto, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) na temelju najnovijih podataka iz ankete koju su proveli.

16:15
Još pet zaraženih

U Hrvatskoj je još pet novoobeljlih, sada ih je 24, rečeno je na koferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. Tri su bliski kontakti oboljelih iz Rijeka. I dva su odvojena slučaja.

“Radi se o kontaktima ranije oboljelih iz Rijeke, a potvrđeni su tijekom noći. Oni su pod nadzorom i imaju vrlo blage simptome. Dosadašnji svi dijagnosticirani bolesnici imaju direktno ili indirektno mjesto dolaska iz inozemstva, lokalne transmisije u Hrvatskoj još nema”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Što se tiče dvojice zaraženih koji su došli iz Austrije, odnosno Njemačke, jedan je sa srednje teškim simptomima, a drugi s lakšim simptomima, kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”.

“U svemu ovome sudjeluje puno ljudi u tri klinike, u Rijeci, Zagrebu i Varaždinu. Ti ljudi rade na prvoj crti, sedam dana 24 sata, ne stignu ni jesti, praktički ni ići kući. Informacije koje se puštaju od jučer da se krije broj oboljelih i lažno predstavlja duboka su uvreda svim tim ljudima i definitivno će se sve naše institucije znati zaštititi ako se takve uvrede nastave”, rekla je Markotić.

U ovom trenutku provedena su 483 testiranja od kojih je čak 39 još u radu. Pod nadzorom je 5900 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da se zasad još neće zatvarati škole u drugim dijelovima Hrvatske osim Istre.

“Ne smatramo da su škole mjesta gdje bi se virus mogao proširiti te zbog toga mjeru zatvaranja škola ne donosimo tako olako. Iznimka je Istra jer je tamo došlo dosta talijanskih državljana”, kazao je Capak te dodao kako škole u Primorsko-goranskoj županiji ne bi trebalo zatvarati, iako se prati situacija kao i u ostatku države.

“Donijeli smo odluku ograničavanja javnog okupljanja na maksimalno sto ljudi. Preporučujem oda se sva sportska natjecanja održavaju bez nazočnosti gledatelja. Posebno striktno će se pregladavati ljudi koji u Hrvatsku ulaze iz određenih zemalja. To su Njemačka, Švicarska, Austrija, Velika Britanija, Španjolska i Švedska. Najbolja zaštita je poštivanje svih naših uputa”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

16:09
Istarski stožer traži nove protuepidemijske mjere

Stožer civilne zaštite Istarske županije traži da se uvedu nove protuepidemijske mjere.

Traže da se u trgovačkim centrima ograniči broj ljudi koji su istovremeno prisutni u centru na način da se na ulazu regulira broj osoba koje istovremeno ulaze u centar, da se ispred blagajni na pod stave oznake razmaka od jedan metar te da se omogući da radi veće protočnosti radi što veći broj blagajni.

Predlažu i mjere za ugostiteljske mjere: ograničavanje broja ljudi koji su istovremeno u objektu na način da su međusobno udaljeni jedan metar te skraćivanje rada objekata do 18.00 sati.

Za uslužne djelatnosti predlažu da se ograniči broj ljudi koji su istovremeno u objektu na način da su međusobno udaljeni jedan metar.

Također smatraju da je u navedenim objektima potrebno je pojačati dnevno čišćenje, pranje i dezinfekciju prostora, a na ulaznim mjestima postaviti dezinficijense za ruke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari